Podcast "Björn in the USA" - Jimmy Carter is 98 (!), wat kan deze vergeten en miskende VS-president ons leren?

Hij is de langstlevende Amerikaanse president ooit. 98 jaar is Jimmy Carter vandaag, de nummer 39 van de Amerikaanse presidenten. Fout begrepen, zwaar onderschat, geregeld weggezet als een loser en een kneus. Carter was president in een tijdperk dat minstens even woelig was als vandaag: met hoge inflatie, grote onzekerheid, veel pessimisme en een grote energiecrisis. Wat kunnen de Carterjaren (1977-1981) ons leren, en wie was die intrigerende outsider van toen? Carter was als president een moreel baken, zoals ze ze nu niet meer maken. Hij durfde ook keiharde waarheden verkondigen, over zichzelf en over de Amerikanen. Wie was Jimmy Carter, de man die opklom van pindaboer uit Georgia tot president van Amerika? U verneemt het in een nieuwe podcast van VS-correspondent Björn Soenens.

Carter was wellicht de meest onderschatte president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis. Een man die ontzettend veel wetten heeft gemaakt die vandaag nog steeds nagalmen in de VS. Hij was het die het luchtverkeer liberaliseerde, de transportsector van zijn verstikkende regels bevrijdde, en zo de weg vrijmaakte voor de Amazons van deze wereld. Niemand die het weet of ooit geweten heeft. 

Carter was een morele verademing na het schandaal en de schok van het Watergateschandaal en de schande van Nixon. Carter legde als president de nadruk op de mensenrechten na het trauma van de verloren oorlog in Vietnam. Hij was een man met structureel fatsoen in een turbulente crisistijd. 

Crisissen die Carter vaak niet de baas kon en die de beperkingen van een presidentschap pijnlijk aantoonden: de gijzelaarscrisis in Iran, de inval van de Russen in Afghanistan, rentes die opliepen tot 20 procent (!), lange rijen aan de benzinepompen. Carter die toen al waarschuwde voor de uitwassen van het materialisme en het individualisme en de grote crisis van het vertrouwen in de samenleving.

Carter was moeilijk in een hok te stoppen. Progressief strijder voor mensenrechten, maar geen groot liefhebber van vakbonden en een man die de begroting in evenwicht wilde houden en streed tegen overheidsverkwisting. Een conservatieve progressief. Een progressieve conservatief. Die soort bestaat nog amper vandaag.

Carter: mislukkeling of visionair leider? Ontdek of herontdek deze intrigerende figuur, Jimmy Carter, in deze podcast van Björn Soenens. De klankmontage is van Daan Wallis.

Meest gelezen