Sportpaleis en andere Antwerpse cultuurhuizen zetten verwarming lager en overwegen prijsverhoging

De energiecrisis leidt ertoe dat ook de Antwerpse cultuurhuizen maatregelen moeten nemen voor de winter. Zo zal in de zalen van het Sportpaleis de verwarming enkele graden lager worden gezet en zal de ticketprijs mogelijk verhogen, om de geschatte extra kosten van 2 miljoen euro te kunnen dekken. Dat staat in Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie.

Niet alleen voor de consument, maar ook voor de cultuursector neemt de energiecrisis een grote hap uit het budget. “Hoe het er nu naar uitziet, zorgt de huidige energieprijs ervoor dat we in de winter over de hele groep een budget van 2 miljoen euro extra zullen moeten uitgeven om een gelijkwaardige energiesituatie te bekomen”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis.

Wanneer je met 20.000 mensen bij elkaar staat, creëer je automatisch warmte
Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis

Om die prijs te drukken zal in de zalen van be.at, de voormalige Sportpaleis Group, de verwarming enkele graden lager worden gezet. Zo zal onder meer in het Sportpaleis, de Lotto Arena en de Stadsschouwburg in Antwerpen de temperatuur deze winter ongeveer 19 in plaats van 21 graden bedragen. “De temperatuur is niet zo’n groot probleem, want als je met 10 tot 20.000 mensen bij elkaar bent, creëer je automatisch warmte. Er is ook niemand die in een zomers shirtje een concert binnenstapt in de winter. Je bent erop gekleed om van buiten naar binnen te gaan”, zegt Van Esbroeck.

Ventilatienormen

Wat wel voor extra problemen zorgt, zijn de ventilatienormen tegen het coronavirus. “De overheid heeft maatregelen opgelegd in het kader van een betere luchtkwaliteit. Als je verse lucht wil binnenbrengen, moet je die buiten gaan halen. Wanneer het buiten -5 graden Celsius is, kan je die lucht zo niet binnenbrengen. We moeten die lucht verwarmen en dat zal ons veel kosten", gaat Van Esbroeck verder.

De temperatuur in de zalen verlagen, zal wellicht niet genoeg zijn om alle kosten te dekken. Naast een koelere zaal zullen concertgangers de ticketprijs ook omhoog zien gaan. “Het is logisch dat als de huurprijs van een gebouw omhooggaat, de organisator ook extra inkomsten moet zoeken in ticketprijzen. Daar kan je niet onderuit”, zegt Van Esbroeck. “We gaan ons best doen om het niet volledig op dat vlak door te rekenen. Je kan bijvoorbeeld ook overwegen om de prijs van de consumptie te verhogen, zo kunnen mensen zelf bepalen of ze al dan niet iets drinken. Maar het spreekt voor zich dat het effect zal hebben”, besluit Van Esbroeck.

Meest gelezen