De kist van de Queen wordt St George's Chapel binnen gebracht.
PA

De laatste reis van de Queen: Elizabeth II na indrukwekkende staatsbegrafenis begraven in St George's Chapel in Windsor

In het Verenigd Koninkrijk is nu echt een einde gekomen aan het tijdperk van Queen Elizabeth II. Tijdens een indrukwekkende staatsbegrafenis namen de koninklijke familie, duizenden hoge gasten en een massa volk afscheid van de overleden koningin. De Queen werd begraven in St George's Chapel, vlak bij Windsor Castle. Vanavond zijn haar kist en die van haar man prins Philip bijgezet in de King George VI Memorial, waar ook haar ouders en haar zus hun laatste rustplaats kregen.

Drie rouwstoeten en evenveel plechtigheden. Bekijk de belangrijkste beelden van de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II:

Videospeler inladen...

Dat de belangstelling voor de staatsbegrafenis enorm zou zijn, was vanmorgen al duidelijk. Twee uur voor de begrafenisplechtigheid in Westminster Abbey waren alle plekken in Londen waar mensen de rouwstoeten voor en na de plechtigheid konden volgen, al volzet en werden ze door de politie afgesloten.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Om 11.40 uur werd de kist met de overleden koningin Westminster Hall buiten gedragen, waar de Britten tot vanmorgen 7.30 uur een laatste groet konden brengen aan de Queen. Op een affuit, het mobiele onderstel van een kanon, werd de kist, voortgetrokken door 142 matrozen, in een indrukwekkende processie van Westminster Hall naar Westminster Abbey gebracht.

Begeleid door doedelzakspelers trok de processie in een kwartier naar de kerk. Op de kist lag de koninklijke standaard (de vlag van het Britse koningshuis) met daarop de Keizerlijke Staatskroon, de Scepter en de Globe.

Bekijk hier een montage van de eerste processie van de dag, van Westminster Hall naar Westminster Abbey:

Videospeler inladen...
142 matrozen trokken de kist.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

2.000 gasten

In de uren daarvoor was de kerk al volgelopen met zo'n 2.000 gasten, onder wie de leiders van bijna alle landen ter wereld. Onder hen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill, de Franse president Emmanuel Macron, Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, de Canadese premier Justin Trudeau en uiteraard heel wat staatshoofden van landen die net als het Verenigd Koninkrijk een monarchie hebben. Voor ons land waren dat koning Filip en koningin Mathilde.

De Amerikaanse president Biden en zijn echtgenote.
2022 Getty Images

Ook alle nog levende ex-premiers van het Verenigd Koninkrijk woonden de begrafenisplechtigheid bij: John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May en Boris Johnson. Maar ook heel wat Britse politici die nu in regering of parlement zitten.

De ex-premiers van het Verenigd Koninkrijk komen de kerk binnen.
PA

Om 12 uur werd de kist van de Queen de kerk binnengedragen door 8 militairen, gevolgd door verschillende leden van de koninklijke familie, koning Charles en koningin-gemalin Camilla voorop. Westminster Abbey is ook de plaats waar koningin Elizabeth - toen nog prinses - in 1947 getrouwd is en in 1953 gekroond werd.

Nadat alle genodigden aangekomen zijn, wordt de kist de kerk binnengedragen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier een montage van het moment dat de kist met de Queen Westminster Abbey wordt binnengedragen:

Videospeler inladen...

De plechtigheid in de kerk duurde een uur. Ze werd geleid door de deken van Westminster. De aartsbisschop van Canterbury verzorgde de preek. Onder anderen de Britse premier Liz Truss en de secretaris-generaal van het Gemenebest namen een lezing voor hun rekening.

BEKIJK - Premier Liz Truss leest voor uit het Evangelie:

Videospeler inladen...

"Het was een plechtigheid met heel wat persoonlijke accenten, maar in de keuze van de teksten en hymnes werd ook rekening gehouden met het leven van de Queen in dienst van de bevolking, gericht dus op zoveel mogelijk mensen", duidt VRT NWS-journalist en kenner van het Britse koningshuis Flip Feyten. Zo was tijdens de plechtigheid onder meer dezelfde hymne te horen die ook in 1947 tijdens het huwelijk van Elizabeth met prins Philip werd gespeeld.

De plechtigheid werd afgesloten met de Last Post, twee minuten stilte (die overigens in het hele land en in alle landen van het Gemenebest werden gehouden), gevolgd door het nationale volkslied "God Save the King". Daarna volgde nog een persoonlijk verzoek van de Queen: een eenzame doedelzakspeler, haar persoonlijke doedelzakspeler, bracht een klaagzang om de dienst af te sluiten. Kort na 13 uur werd de kist de kerk weer buiten gedragen.

BEKIJK - Aan het einde van de plechtigheid klinkt de Last Post, gevolgd door twee minuten stilte:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Na de twee minuten stilte klinkt het nationale volkslied "God Save the King"

Videospeler inladen...
De persoonlijke doedelzakspeler van de Queen mocht de begrafenisplechtigheid in Westminster Abbey afsluiten.
WPA Rota

Na de plechtigheid in de kerk werd de kist in een volgende rouwstoet van Westminster Abbey naar de triomfboog Wellington Arch gebracht. Tijdens die processie van meer dan een uur werd de kist opnieuw op een affuit door 142 matrozen voortgetrokken. De processie werd voorin geleid door de Royal Canadian Mounted Police, de nationale politie van Canada.

De processie vertrekt aan Westminster Abbey.
De tweede processie van de dag.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De rouwstoet trok ook voor een laatste keer langs Buckingham Palace, het werkpaleis van de koningin en nu dus van koning Charles. Tijdens de rouwstoet luidde de Big Ben elke minuut en klonk er ook elke minuut vanuit Hyde Park een kanonschot.

De rouwstoet trekt langs de Mall.
WPA Rota
De Queen "passeert" een laatste keer voorbij Buckingham Palace, 70 jaar lang haar werkpaleis.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Aan Wellington Arch werd de kist van de Queen in een lijkwagen geladen, een lijkwagen die de koningin zelf mee ontworpen heeft. Die bracht de kist naar Windsor, een landelijk stadje ten zuidwesten van Londen, waar Windsor Castle ligt, de officiële verblijfplaats van de Queen. Een tocht van zo'n 30 kilometer. Bij het verlaten van Londen gooiden de toegestroomde mensen bloemen naar de lijkwagen, zoals ook tijdens de begrafenis van prinses Diana het geval was. Er klonk ook gejuich en applaus.

De lijkwagen vertrekt aan Wellington Arch, op weg naar Windsor.
2022 Getty Images

Rouwstoet, plechtigheid in Westminster Abbey en opnieuw een rouwstoet. Bekijk hier een montage van de belangrijkste beelden van de staatsbegrafenis in Londen:

Videospeler inladen...

Van Londen naar Windsor, de laatste rustplaats

In Windsor werd de lijkwagen begeleid door een stoet lijfwachten uit verschillende regimenten via de zogenoemde Long Walk, een lange zandweg, Windsor Castle binnengebracht. Ook hier een heleboel mensen die de lijkwagen nog een laatste keer willen zien passeren. Allemaal mensen die er uren hebben staan wachten om enkele seconden de kist te kunnen bekijken. Het levert indrukwekkende beelden op.

Een massa volk aan de Long Walk, de laatste rechte lijn naar Windsor Castle.
PA

BEKIJK - De lijkwagen wordt door lijfwachten uit verschillende regimenten naar Windsor Castle begeleid:

Videospeler inladen...

Vervolgens werd de kist naar de St. George's Chapel, vlak bij Windsor Castle, gebracht. In die kapel vond een laatste publieke plechtigheid plaats, geleid door de deken van Windsor, waarbij zo'n 800 mensen aanwezig waren. Sommigen van hen waren ook in Westminster Abbey, maar hier waren ook hoge gasten uitgenodigd die de plechtigheid in Westminster Abbey niet konden bijwonen omdat er nu eenmaal niet genoeg plaats was in de kerk.

De kist wordt de St. George's Chapel binnengebracht.

BEKIJK - De kist komt aan bij de kapel van St. George en wordt opnieuw door 8 militairen naar binnen gedragen:

Videospeler inladen...

Opvallend: tijdens deze plechtigheid werd onder meer een hymne uit Kiev gespeeld. De eerste lezing tijdens de plechtigheid was dezelfde tekst die ook tijdens de begrafenis van de vader en grootvader van Elizabeth werd voorgelezen.

Tijdens deze plechtigheid werden de kroonjuwelen - de Keizerlijke Staatskroon (symbool van koninklijke macht), de Scepter (symbool van wereldlijke macht) en de Globe (symbool van goddelijke macht) - van de kist gehaald en op het altaar gelegd.

BEKIJK - De kroonjuwelen worden van de kist gehaald en op het altaar gelegd:

Videospeler inladen...

Vervolgens werd een houten staf gebroken en op de kist gelegd, net als het overdragen van de kroonjuwelen een symbool voor het einde van het koningschap van de overleden monarch en de start van de regeerperiode van de opvolger. En ook hier mocht een enkele doedelzakspeler de plechtigheid (zo goed als) afsluiten. Gevolgd door een laatste keer "God Save the King".

Twee keer bijgezet

De beelden van het einde van deze dienst waren meteen ook de laatste die we te zien kregen van deze staatsbegrafenis. Terwijl de koninklijke familie en andere genodigden de kapel buiten gingen, werd de kist met de Queen met een lift naar beneden gebracht en in de crypte geplaatst. Op dat moment werd de Queen opnieuw verenigd met haar vorig jaar overleden man, prins Philip.

De kist van prins Philip heeft sinds zijn begrafenis in de crypte gestaan, maar het was toen al bekend dat dat graf slechts tijdelijk zou zijn. Samen met de kist van de Queen is de kist van prins Philip bijgezet in het King George VI Memorial, in een zijkapel. Daar liggen ook de ouders van Elizabeth begraven en bevindt zich ook de urn van haar jongere zus prinses Margaret. Die laatste plechtigheid begon om 20.30 uur en werd enkel bijgewoond door de Britse koninklijke familie.

Meest gelezen