PA

Plechtigheid in intieme kring vormt sluitstuk van indrukwekkend afscheid van Britse koningin Elizabeth II

Vanavond is de kist van de Britse koningin Elizabeth tijdens een laatste afscheidsplechtigheid in intieme kring bijgezet in het familiegraf in Windsor. Eerder vandaag namen de Britten publiekelijk afscheid van hun koningin. Na de staatsbegrafenis in Westminster Abbey en de rouwstoeten richting Wellington Arch en Windsor Castle volgde nog tweede dienst in St. George's Chapel. In deze blog kan je alle belangrijke gebeurtenissen herlezen.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Koningin Elizabeth bijgezet in familiegraf

Koningin Elizabeth II is vanavond begraven naast haar echtgenoot koning Philip. Dat meldt de koninklijke familie in een mededeling. 

Koning Charles en de rest van de Britse koninklijke familie brachten de koningin tijdens een intieme plechtigheid naar haar laatste rustplaats. Ze werd bijgezet in de King George VI Memorial Chapel in Windsor, waar naast haar man ook haar ouders en zus Margaret liggen. De deken van Windsor, het geestelijk hoofd van Saint George's Chapel, leidde de bijzetting.

Aan het einde van deze dag eindigt de periode van nationale rouw officieel. De leden van de koninklijke familie, het personeel en de vertegenwoordigers van het koninklijk huis blijven wel in rouw tot 26 september, zeven dagen na de begrafenis. 

Tot 27 september 08.00 uur in de ochtend (lokale tijd) blijft de vlag op de koninklijke gebouwen halfstok hangen.

BEKIJK - De beelden van de dag samengevat in enkele minuten:

Videospeler inladen...

Derde ceremonie vanavond in intieme kring

De laatste plechtigheid van de dag vindt plaats om 20.30 uur Belgische tijd en zal enkel bijgewoond worden door de Britse koninklijke familie. 

De Queen krijgt tijdens deze ceremonie een plaatsje in het King George VI Memorial in St. George's Chapel, samen met haar man prins Philip, haar ouders en haar zus.

Nog één keer "God save the king", familie verlaat kapel

Na een laatste keer "God save the king", zit de afscheidsplechtigheid in St. George's Chapel erop. Koning Charles III en de andere leden van de koninklijke familie hebben de kapel verlaten.

BEKIJK - Koning Charles luistert zichtbaar geëmotioneerd naar "God save the king":

Videospeler inladen...

Kroonjuwelen worden van de kist verwijderd

De keizerlijke staatskroon, de rijksappel en de scepter zijn van de kist verwijderd, de zogenaamde Lord Chamberlain of the Household heeft zijn staf gebroken - officieel het einde van zijn dienst als hoogste functionaris in de hofhouding - en de kist is in de grond gezakt in de Royal Vault.

De juwelen zullen uiteindelijk terugkeren naar de Tower of London, maar blijven momenteel nog op het altaar.

BEKIJK - De kroonjuwelen worden zorgvuldig van de kist gehaald en op het altaar gezet:

Videospeler inladen...

BEKIJK - De staf van de "Lord Chamberlain of the Household" wordt in twee gebroken:

Videospeler inladen...

Ook corgi's Queen Elizabeth zakken naar Windsor af

Prins Andrew bracht Muick en Sandy, de twee geliefde corgi’s van de overleden koningin, mee naar Windsor Castle. Het was Andrew die destijds de twee puppy’s aan zijn moeder schonk, en dus ook hij die de twee honden nu verder zal verzorgen.

Ook het favoriete paard van de Queen werd in Windsor gespot.

Videospeler inladen...

Twee bijzettingen in Windsor

Koningin Elizabeth II wordt eigenlijk twee keer begraven. Na een dienst in de St. George's Chapel wordt de vorstin begraven in de koninklijke crypte naast haar echtgenoot prins Philip. Haar kist blijft daar maar voor een korte tijd. 

's Avonds wordt het stel, dat 73 jaar getrouwd is geweest, namelijk in besloten kring herbegraven. Elizabeth en Philip vinden hun laatste rustplaats in de kleine King George VI Memorial Chapel, een zijkapel.

Daar liggen ook de ouders van de koningin - "Queen Mum" en koning George VI. - net als de urn van haar jongere zus prinses Margaret, die op haar eigen verzoek werd gecremeerd (in tegenstelling tot de traditie).

Bij de begrafenis van Philip was al bekend dat zijn graf slechts tijdelijk zou zijn.

"Intiemere" afscheidsdienst voor 800 genodigden van start gegaan

De tweede publieke afscheidsplechtigheid van de dag is begonnen, dit keer in St. George's Chapel. In deze middeleeuwse kapel trouwden prins Harry en Meghan in 2018, en werd in 2021 de uitvaartdienst voor prins Philip gehouden.

Aan het einde van deze dienst zullen de kroon, rijksappel en scepter van de kist verwijderd worden, waarna die wordt neergelaten in de Royal Vault.

BEKIJK - De kist van Queen Elizabeth wordt in St. George's Chapel gedragen:

Videospeler inladen...

Land komt tot stilstand op dag van uitvaart Elizabeth

Het openbare leven in Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales staat zo goed als stil voor de uitvaart van hun vorstin Elizabeth. De ceremonie in Westminster Abbey en de rijtocht van Londen naar Windsor werden rechtstreeks uitgezonden in 125 bioscopen in het Verenigd Koninkrijk. In miljoenen huiskamers in het hele land keken mensen naar de televisie.

Alle Britten hadden een extra vrije dag. Britten verzamelden zich ook thuis, in gemeenschapshuizen en in pubs. De ceremonie werd op grote schermen uitgezonden in openbare gebouwen, waaronder het stadhuis van Belfast, en op belangrijke locaties zoals het Holyrood Park in Edinburgh en het Hyde Park in Londen.

In Schotland kwamen duizenden mensen bijeen bij Holyroodhouse Palace, waar de kist van de koningin zich bevond na haar dood op het koninklijke landgoed Balmoral bijna twee weken geleden. De uitvaart werd ook vertoond in zeven Engelse kathedralen, waaronder Ely, Lichfield, Liverpool, Manchester en St. Albans.

Yomiuri
AP
Avalon All rights reserved.
WPA Rota

Laatste rechte lijn richting St. George's Chapel

Het gaat nu richting St. George's Chapel, waar de koningin later vanavond begraven wordt. Eerst volgt een tweede publieke dienst, waarvoor zo’n 800 personen zijn uitgenodigd.

Langs de kant liggen de duizenden bloemen die de voorbije tien dagen aan Windsor Castle zijn neergelegd.

Intussen hebben koning Charles, zijn broers en zus, en prinsen William en Harry de rouwstoet vervoegd.

IN BEELD - Zo beleeft de Britse koninklijke familie het afscheid van de Queen:

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
© i-Images / eyevine. All Rights Reserved.
PA Wire/PA Images
2022 Karwai Tang

Biden heeft Londen alweer verlaten

De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill hebben Groot-Brittannië alweer verlaten na de begrafenis van Queen Elizabeth II. Ze stapten maandagmiddag aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One op Londen Stansted Airport.

Het echtpaar was zaterdag in Londen aangekomen en had ook afscheid genomen van de koningin bij de opgebaarde kist. Vandaag woonden ze de staatsbegrafenis bij, samen met zowat tweeduizend genodigden. Volgens het Witte Huis zal de president nu terugkeren naar de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Kist Queen aangekomen in Windsor, laatste rouwstoet vertrekt

De kist van de Queen is aangekomen in Windsor. De laatste verplaatsing van de Queen is de "Long Walk", een rechte laan die Windsor Castle verbindt met Snow Hill in The Windsor Great Park. Ook hier staan duizenden mensen langs de kant.

Duizenden mensen langs de weg tijdens autorit naar Windsor

De laatste reis van de Queen, van het centrum van Londen naar Windsor, wordt druk bijgewoond. Op televisiebeelden is te zien hoe het publiek meer dan tien rijen dik langs de route staat. Heel wat mensen gooien ook bloemen naar de rouwstoet.

Barack Obama eert Queen: "Ze verwelkomde ons met buitengewone gulheid"

Voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama heeft in een video eer betuigd aan de overleden koningin Elizabeth. "Michelle en ik hadden het geluk Hare Majesteit te mogen kennen. Toen we president en first lady werden, verwelkomde zij ons met buitengewone gulheid op het toneel. Onze gedachten gaan uit naar de koninklijke familie en iedereen die rouwt om haar dood."

Laatste rustplaats met bijzondere betekenis

De kist van de Queen is nu dus onderweg naar Windsor, meer bepaald naar Windsor Castle en vervolgens St. George’s Chapel. 

Windsor Castle werd bijna duizend jaar onafgebroken door vorsten bewoond en had een bijzondere betekenis voor de Queen: ze verbleef er als tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog en ze maakte er tijdens de pandemie haar verblijfplaats van.

St. George’s Chapel wordt vaak door Britse royals gekozen voor huwelijken en begrafenissen. Onder meer de begrafenis van prins Philip, de echtgenoot van de Queen, vond er in 2021 plaats.

Bewakers staan al klaar aan Windsor Castle.
2022 Getty Images
2022 Getty Images

Van Wellington Arch naar Windsor Castle

Met – opnieuw – “God save the king” op de achtergrond, is de lijkwagen vertrokken naar Windsor Castle. Koning Charles salueert als hij vertrekt.

2022 Getty Images

Reserve lijkwagen volgt rouwstoet richting Windsor Castle

Dat vandaag aan alle details is gedacht, bewijst ook de reserve lijkwagen die straks in alle discretie de rouwstoet richting Windsor Castle zal volgen.

FOTO - Ook het personeel van de Queen betuigt respect

PA Wire/PA Images
Avalon All rights reserved.

Rouwstoet arriveert aan Wellington Arch

De rouwstoet is gearriveerd aan Wellington Arch. Van hieruit wordt de kist van Queen Elizabeth met een lijkwagen naar Windsor Castle gebracht. Ook de leden van de Britse koninklijke familie zetten de tocht zo dadelijk voort met de wagen.

De triomfboog werd begin 19e eeuw gebouwd als toegang tot Buckingham Palace, maar verhuisde zes decennia. Het is een van de bekendste monumenten van Londen en draagt het grootste bronzen beeld van Europa.

Duizenden mensen zien hoe kist van Queen Elizabeth voor het laatst Londen doorkruist

De kist van de Queen is zonet voorbij Buckingham Palace gepasseerd. Ze wordt gevolgd door koning Charles en haar andere kinderen, en haar kleinkinderen prinsen William en Harry. Koningin-gemalin Camilla, Kate Middleton en haar kinderen volgen in een auto achter de processie, net als Meghan.

BEKIJK - De kist van de Queen verlaat Westminster Abbey richting Wellington Arch:

Videospeler inladen...

Van Westminster Abbey naar Wellington Arch

De staatsbegrafenis in Westminster Abbey zit erop. De kist van de Queen trekt nu in een grote rouwstoet een aantal kilometer verder, naar triomfboog Wellington Arch. Er staan honderdduizenden Britten langs de weg om de Queen nog een laatste keer te kunnen zien.

De processie wordt voorin geleid door de Royal Canadian Mounted Police, de nationale politie van Canada. De kist van de Queen wordt geflankeerd door een groep dragers en lijfwachten. Koning Charles en aantal royals lopen achter de kist, koningin Camilla en prinses Catherine volgen in een auto. Tijdens de tocht slaat de Big Ben, en vanuit Hyde Park wordt elke minuut een saluutschot afgevuurd.

Ondertussen zijn de wereldleiders op weg naar een receptie die wordt aangeboden door minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly.

Chris Furlong

Staatsbegrafenis Westminster Abbey loopt op zijn einde

De eerste plechtigheid van de dag zit er zo goed als op. De “Last post” werd net gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte in het hele Verenigd Koninkrijk.

Hierna weerklonk na ruim 70 jaar voor het eerst "God save the King" in plaats van "God save the Queen".

Op verzoek van de Queen zelf bracht haar persoonlijke doedelzakspeler een klaagzang om de dienst af te sluiten.

BEKIJK - Het Verenigd Koninkrijk valt twee minuten stil:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Voor het eerst in ruim 70 jaar weerklinkt "God save the king":

Videospeler inladen...

FOTO - Miljoenen mensen kijken in Londen en andere Britse steden via grote schermen mee naar de staatsbegrafenis van de Queen

Alanah Pelkmans komt uit Oostende en woont momenteel in Londen. Zij ziet hoe Hyde Park overloopt van het volk. "En toch is het er muisstil", zegt ze.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
2022 Getty Images
2022 Getty Images

Koning Charles koos bloemenkrans op kist Queen

De bloemenkrans op de kist van koningin Elizabeth is samengesteld op verzoek van haar zoon, koning Charles. De bloemen kwamen uit de tuinen van haar residenties Buckingham Palace en Windsor Castle en van Charles' landgoed Highgrove House.

De krans bevat onder meer rozemarijn, als symbool van herinnering. De gebruikte mirte, die een gelukkig huwelijk symboliseert, werd gesneden van een plant die ooit van een maretak in het bruidsboeket van de koningin werd getrokken.

In het bloemstuk zitten verder ook Engelse eik om de kracht van liefde te onderstrepen, geraniums, tuinrozen, hortensia's, dahlia's en weduwebloem. De krans is goud, roze en diep bordeauxrood met een vleugje wit.

2022 Getty Images

Premier Lizz Truss leest voor uit evangelie van Johannes

Nieuwbakken premier Liz Truss geeft een lezing uit het evangelie van Johannes, waarin wordt verwezen naar de belofte van het eeuwige leven. Vervolgens brengt het koor "The lord is my Shepherd", ook gespeeld tijdens het huwelijk van de Queen met prins in 1947.

Videospeler inladen...

Kist van Queen Elizabeth is Westminster Abbey binnengedragen, staatsbegrafenis kan beginnen

De kist van Queen Elizabeth II is naar binnen gebracht, gevolgd door haar kinderen en kleinkinderen. Daarbij staan de 2.000 genodigden recht. Op de achtergrond zingt het koor van Westminster Abbey.

Videospeler inladen...

Kist van Queen Elizabeth II onderweg naar Westminster Abbey

De kist van de Queen wordt van Westminster Hall naar Westminster Abbey gebracht op de “State Gun Carriage of the Royal Navy”. Die affuit - het mobiele onderstel van een kanon - was voor het laatst te zien in 1979 bij de begrafenis van Lord Mountbatten, de oom van prins Philip. 142 matrozen trekken de wagen voort. De stoet wordt verder muzikaal begeleid door zowat 200 muzikanten.

De kist van de overleden koningin wordt gevolgd door haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

2022 Samir Hussein
2022 Getty Images

Koning Charles en zijn zonen prins William en prins Harry arriveren aan Westminster Hall:

Videospeler inladen...

Ook koningin-gemalin Camilla, Kate Middleton en haar twee kinderen George en Charlotte zijn onderweg naar de staatsbegrafenis:

2022 Getty Images
2022 Getty Images

Meest gelezen