Dorpsraad Maleizen

Dorpsraad Maleizen klaagt over toegenomen verkeersdruk: "Ons dorp staat al jaren volledig vast"

De dorpsraad van Maleizen klaagt over de toegenomen verkeersdruk in het dorp. Veel verkeer gebruikt de N253, de gewestweg die door het dorp loopt, als alternatief voor de E411-autosnelweg. "De drukte wordt zo groot dat het gevaarlijk wordt, zeker voor de schoolgaande jeugd", zegt de voorzitter van de dorpsraad.

De N253 is de gewestweg die Waterloo verbindt met Terbank, bij Leuven. In Maleizen, bij Overijse, kruist de steenweg de autosnelweg E411. De voorbije jaren zorgt het drukke verkeer steeds vaker voor hinder in het gehucht. “Het is niet meer te doen", zegt de voorzitter van de dorpsraad, Kenny Ericx. "Het verkeer staat in beide richtingen muurvast, kinderen komen te laat op school omdat de schoolbussen niet tijdig aan de schoolpoort geraken en er gebeuren ongevallen."

Dorpsraad Maleizen

Volgens de voorzitter zijn de op- en afritten van de E411 in Maleizen de grote boosdoener. "De verkeerslichten op het kruispunt van de steenweg en de autosnelweg staan zo lang op groen dat er ontzettend veel verkeer in één keer doorkomt", legt Ericx uit. "Door dat sluipverkeer komt de gewestweg volledig vast te staan en is het niet meer mogelijk om je in je eigen dorp nog voort te bewegen. Er is ook geen fietspad op de steenweg." 

De laatste jaren luistert niemand nog naar ons, en dat vinden we jammer, want ondertussen wordt het probleem steeds erger

Kenny Ericx, voorzitter dorpsraad Maleizen

De verkeerslichten staan vaak op groen omdat Agentschap Wegen en Verkeer geen files op de autosnelweg wil creëren omdat dat tot gevaarlijke verkeerssituaties leidt. “Dat snap ik wel, maar daardoor staat ons dorp wel al jaren volledig vast", meent de voorzitter van de dorpsraad. "En het gaat erger worden, want binnenkort starten de werken tussen Groenendaal en Terhulpen, wat voor nog meer verkeershinder zal zorgen."

Dorpsraad Maleizen

Een oplossing voor het probleem is er niet meteen. "Ik denk dat dit op Vlaams niveau moet aangepakt worden", zegt Ericx. "De laatste jaren luistert niemand naar ons, en dat vinden we jammer, want ondertussen wordt het probleem steeds erger. De gemeente is zich bewust van het probleem, maar telkens als ze het willen aanpakken, wordt het net erger."

Meest gelezen