Een derde meer ziekteverzuim deze zomer dan vorig jaar

Het kort ziekteverzuim lag in de maanden juli en augustus ongeveer een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam vooral door de coronavariant omikron, die besmettelijker en minder ziekmakend was dan andere varianten. Voor de herfst wordt er een nieuwe coronapiek verwacht, bovenop de traditionele infectieziekten zoals griep en verkoudheden.

Deze zomer meldde een derde meer werknemers zich ziek dan in de zomer van 2021. Het gaat dan om het zogenaamde kort ziekteverzuim, voor afwezigheden die korter dan dertig dagen duren. Een en ander blijkt uit onderzoek van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) en HR-Dienstenbedrijf Acerta.

Over het algemeen volgde het ziekteverzuim de voorbije twee jaar het patroon van de coronagolven. Bij een stijging van het aantal coronabesmettingen, kwam ook een stijging in ziekteverzuim kijken. Vooral de omikrongolf heeft een sterke impact gehad op het ziekteverzuim, omdat die coronavariant besmettelijker en minder ziekmakend was dan andere varianten.

De grootte van de toename hangt onder meer af van de vaccinatiegraad. Vaccineren blijft dus belangrijk

Lode Godderis (KU Leuven)

Tijdens de zomerperiode is het ziekteverzuim zo ook gestegen. In juli tekende men een toename van 27 procent op, in augustus zelfs van 38 procent. "Dit is een belangrijke stijging", stelt professor Godderis. "Zeker in een periode waar er normaal gezien weinig of geen verzuim is."

In de tweede helft van oktober wordt een nieuwe coronapiek verwacht bovenop de traditionele piek in infectieziekten zoals griep en verkoudheden, die gewoonlijk al voor meer kortverzuim zorgen. "We verwachten die periode dus ook grotere stijgingen in het aantal afwezigheden op het werk. De grootte van de toename hangt onder meer af van de vaccinatiegraad. Vaccineren blijft dus nog steeds belangrijk."

Meest gelezen