Fietsers in Diest vragen veiliger fietsverkeer: "Gevaarlijke punten moeten aangepakt worden"

In Diest hebben enkele scholen samen met de Fietsersbond een fietstocht gemaakt om aandacht te vragen voor de veiligheid van de fietser. Het stadsbestuur nam al initiatieven zoals het creëren van fietsstraten, maar er zijn toch nog enkele gevaarlijke punten die aangepakt moeten worden, vindt de Fietsersbond.

"Sommige denken dat door een fietsstraat aan te leggen, alle problemen opgelost zijn", zegt Jos Wouters van de Fietsersbond in Diest. "Maar ouders signaleren ons dat er toch nog enkele knelpunten zijn in de binnenstad. Bijvoorbeeld het kruispunt van de Bruidstraat met de Overstraat waar je een blinde hoek hebt waardoor fietsers en auto's elkaar niet goed zien. En in de Leuvensestraat en de Schaffenstraat wordt nog altijd veel te snel gereden en automobilisten halen fietsers in terwijl dat niet mag."

De Fietsersbond is wel tevreden met de maatregelen die de stad tot nu toe al genomen heeft. "We appreciëren dat dit stadsbestuur van fietsen een thema heeft gemaakt. Maar wat ons betreft, mag het iets meer zijn en mogen de aanpassingen ook sneller gaan", besluit Wouters. 

Soms doe ik teken naar de autobestuurder dat hij zijn raam naar beneden moet doen en dan vraag ik of ik mag oversteken

Seppe, leerling die met de fiets naar school gaat

Seppe is een van de kinderen die met de fiets naar school rijden. Hij komt dagelijks langs een gevaarlijk punt. "Ik moet daar als fietser oversteken terwijl er geen verkeerslicht is en de auto's rijden er ook snel", vertelt Seppe. "Soms doe ik teken naar de autobestuurder dat hij zijn raam naar beneden moet doen en dan vraag ik of ik mag oversteken." Seppe wil absoluut met de fiets naar school en niet met de auto omwille van het milieu. "De dampkring is aan het kapot gaan en als we niks doen, wordt de aarde te heet en hebben we geen water meer. En dat is dan toch wel een dik probleem volgens mij", aldus Seppe. 

Meest gelezen