Foto: Belga

Geen meerderheid meer voor coalitie Oud-Turnhout: LB18 stapt uit gemeentebestuur

De partij LB18 is uit het gemeentebestuur van Oud-Turnhout gestapt, waardoor de huidige coalitie met N-VA en Groen geen meerderheid meer heeft. De twee partijen hebben samen maar 11 van de 23 zetels. N-VA en Groen geloven dat ze met steun vanuit de oppositie verder kunnen.

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen wilden N-VA en Groen samen een coalitie vormen. Samen konden ze 11 van 23 zetels bekleden, wat één zetel te weinig is om een meerderheid te vormen. Daarom namen de twee partijen LB18 mee onder de arm. LB18 is de Liberale Burgerpartij in Oud-Turnhout die valt onder Open VLD Nationaal. Paul Paeleman was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de enige die verkozen werd voor LB18 en werd benoemd tot schepen.

Later bleek de samenwerking tussen N-VA en Groen met Paul Paeleman niet zo vlot te verlopen. “We hebben hem de laatste maanden niet meer gezien op een college. Er is ook regelmatig ander stemgedrag geweest en hij nam andere standpunten aan dan wat eerdere deze legislatuur werd overeengekomen. Dat zorgde ervoor dat het vertrouwen in LB18 weg was”, vertelt burgemeester Bob Coppens (N-VA).

Paeleman besliste begin deze maand om op te stappen als schepen en had een opvolger klaar. “Bedoeling was dat Ria Hermans als opvolger zijn plaats als schepen zou innemen. Maar N-VA heeft de twee Vooruit-leden bereid gevonden om met hen mee te stemmen, zodat N-VA zelf onze schepenzetel kan invullen. Dat is een serieuze vertrouwensbreuk waardoor we de eer aan onszelf hebben gehouden”, zegt Eugeen Sels, voorzitter van LB18. N-VA en Groen zagen het niet zitten om iemand als schepen te benoemen die nog nooit in de gemeenteraad heeft gezeten.

We zijn ervan overtuigd dat we met de steun van andere raadsleden toch nog een positief verhaal kunnen verderzetten
Bob Coppens (N-VA), burgemeester van Oud-Turnhout

Gedoogsteun

Er zijn geen akkoorden gesloten voor een nieuwe meerderheid en de coalitie rekent nu op de steun van de oppositie. Twee raadsleden van oppositiepartij Vooruit zouden het bestuur steunen om zo agendapunten toch goedgekeurd te krijgen.

"Onze ambitie is om ons meerjarenplan dat er ligt met de geplande werken, investeringen en acties, nog uit te voeren zoals dat in het begin van de legislatuur samen beslist is. Punt per punt zal bekeken moeten worden waar we steun voor krijgen en waarvoor niet, maar we zijn ervan overtuigd dat we met steun van andere raadsleden toch nog een positief verhaal kunnen verderzetten", aldus Coppens.

Meest gelezen