© 2022 SOPA Images

Hacker verspreidt authentieke beelden van langverwachte videogame GTA VI, ontwikkelaar reageert "teleurgesteld"

Een onbekende hacker heeft online beelden gedeeld van het langverwachte videogame Grand Theft Auto VI (GTA VI). De studio achter het populaire videospel heeft de hacking bevestigd en reageert "teleurgesteld". Naar de opvolger van GTA V wordt al jarenlang uitgekeken.

Het gaat om voorlopige beelden van het spel dat al sinds 2014 in de pijplijn zit. Ontwikkelaar Rockstar Games verwijst in een mededeling op Twitter naar een "inbraak op het netwerk" door een "derde partij". Daarbij werd vertrouwelijke informatie, waaronder beelden van de volgende GTA, gedownload. Het bedrijf zegt geen directe gevolgen te vrezen, noch voor de al uitgebrachte games noch voor de games in ontwikkeling.

De hacker claimt dezelfde persoon te zijn die eind vorige week de taxidienst Uber hackte, maar dat is niet bevestigd. Na het lek werden de beelden onmiddellijk verspreid op sociale media. Een deel daarvan werd snel weer verwijderd, maar hier en daar zijn ze nog te vinden. Onderstaande tweet bijvoorbeeld toont een video die deel zou uitmaken van het lek.

Het is nog niet duidelijk wanneer GTA VI effectief op de markt komt. Mogelijk is Rockstar Games nog wel een tijdje zoet met de ontwikkeling. Volgens Bloomberg wordt het ten vroegste begin 2024 gelanceerd. Het lek was overigens niet zo goed voor de aandelen van Take-Two Interactive Software Inc, waartoe Rockstar Games behoort. Die aandelen gingen eventjes onderuit.

Grand Theft Auto

De GTA-reeks gaat al mee sinds eind jaren 90. Criminaliteit staat centraal in de spellen. Je speelt een (of meerdere) personages die missies uitvoeren om verder op te klimmen in de lokale misdaadscène. De verhaallijnen zijn vaak geïnspireerd door misdaadfilms zoals bijvoorbeeld "Goodfellas", "Scarface" of "Demolition man".

Vernieuwend aan GTA was dat de speler heel veel vrijheid heeft in een open wereld. Zo kun je auto's stelen, inbreken, mensen aanvallen, winkels overvallen... De spellen kregen in het verleden al veel kritiek, omdat ze erg gewelddadig zijn. Tegelijk is het spel voor een stuk bedoeld als een persiflage van de Amerikaanse (pop)cultuur.

De vorige versie van het populaire spel, GTA V, kwam in 2013 op de markt. Die laatste editie werd tijdens de eerste dag alleen al meer dan 11 miljoen keer verkocht. In enkele dagen tijd bracht GTA V ruim een miljard dollar op. Het werd uiteindelijk een van de best verkochte games ooit. Naar GTA VI wordt dan ook al lang uitgekeken. 

2008 Getty Images

Meest gelezen