Kringwinkel Opnieuw en Co start stripinzamelactie voor Kesselse verzamelaar die alles verloor in woningbrand 

Kringwinkelketen Opnieuw en Co roept mensen op om stripverhalen te doneren voor verwoed verzamelaar Jos Gysels. Die zag in augustus zijn unieke verzameling van 5000 stuks in vlammen opgaan bij een woningbrand. De actie loopt tot 1 oktober. Mensen die strips doneren krijgen een bon voor een gratis warm drankje in één van de 5 koffietheria van de kringwinkel.  

Mensen die thuis nog stripverhalen hebben liggen en die niet meer lezen, zijn vanaf vandaag welkom in de zes geefpunten van kringwinkelketen Opnieuw en Co. Zij starten met een inzamelactie voor verzamelaar Jos Gysels uit Kessel. Hij zag zijn verzameling in vlammen toen zijn huis eind augustus volledig afbrandde. "De verzameling telde zo'n 5.000 stripverhalen, die ik al verzamelde sinds het jaar 2000. Er zaten strips bij van in de jaren '80 en exemplaren van tekenaars die ondertussen eigenlijk al vrienden zijn", vertelt Jos bij Radio 2 Start je Dag in Antwerpen. 

Beluister hier het volledige gesprek met stripverzamelaar Jos Gysels.

Jos woonde nog maar anderhalf jaar in de hoeve, samen met zijn vrouw. Volgens de brandweer ontstond de brand in de buurt van het tv-toestel, maar de precieze oorzaak is nog onbekend. "Je huis verliezen is echt een ramp. We waren dan nog op vakantie ook. Ik werd wakkergebeld en kon het de eerste vijf minuten niet geloven. De actie doet me dus zeer veel. Zelf ging ik elke week ook kijken in de kringwinkel in Nijlen voor nieuwe strips", aldus Jos. 

Heel uitzonderlijke actie

"Normaal doen we zoiets niet, maar dit lokale verhaal greep ons echt aan", zegt Opnieuw en Co-directeur Koen Goemans. "De familie van de man had onze winkel in Nijlen gecontacteerd. Met onze verschillende inzamelpunten is het praktisch ook makkelijker om zoiets op poten te zetten. Jos is 5.000 strips kwijt dus echt alles is welkom. We zijn zelf ook benieuwd wat er gaat binnenkomen." 

Mensen met stripverhalen kunnen die binnenbrengen in de vijf filialen van Opnieuw en Co en het geefpunt op de Vredebaan 76 in Mortsel. Als je vermeldt dat het strips zijn voor de inzamelactie, krijg je een drankjeton ter waarde van een halve euro waarmee je een kopje koffie kan drinken in de kringwinkel. 

Meest gelezen