Noorzai na zijn vrijlating, in Kaboel.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

VS en taliban ruilen gevangenen: ingenieur komt vrij in ruil voor drugsbaron

Een Amerikaanse ingenieur die bijna drie jaar geleden werd ontvoerd in Afghanistan, is door de taliban vrijgelaten in het kader van een gevangenenruil. In ruil hebben de VS een drugsbaron en financierder van de taliban vrijgelaten, die 17 jaar lang opgesloten zat in een Amerikaanse cel. 

Mark Frerichs (60), een veteraan van de Amerikaanse marine, werkte volgens de VS in Afghanistan als ingenieur aan bouwprojecten toen hij werd ontvoerd in februari 2020, anderhalf jaar voor de machtsovername door de taliban. 

Vermoedelijk werd hij ontvoerd door het extremistische Haqqani-netwerk, een van de steunpilaren van de taliban, dat door de VS wordt bestempeld als een terroristische organisatie.

De VS heeft lang aangedrongen op de vrijlating van Frerichs, ook nadat de Amerikaanse troepen in augustus 2021 Afghanistan hadden verlaten. Frerichs zou de laatste Amerikaan zijn geweest die in Afghanistan werd vastgehouden.

Noorzai

Hij is nu vrijgelaten in ruil voor Haji Bashir Noorzai, die in 2005 in de VS werd opgepakt op beschuldiging van het smokkelen van 50 miljoen dollar aan heroïne. 

Noorzai was een financierder van de taliban tijdens hun eerste machtsperiode in de jaren 1990. Hij zou grote opiumplantages hebben beheerd in Kandahar, het traditionele hartland van de taliban in het zuiden van Afghanistan. Hij werd in de VS veroordeeld tot levenslang. Volgens Afghaanse staatsmedia zat hij gevangen in de beruchte gevangenis van Guantánamo Bay in Cuba.

Noorzai werd vandaag verwelkomd op de luchthaven van Kaboel. In een tv-toespraak zei hij te hopen dat zijn vrijlating Kaboel en Washington dichter bij elkaar zou brengen. De VS erkent de taliban niet als officiële regering van Afghanistan.

Meest gelezen