Ook in de bouwsector stijgen de kosten: helft van aannemers heeft moeite om facturen te betalen

45 procent van de aannemers en installateurs heeft problemen om de facturen op korte termijn te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Embuild, het voormalige Confederatie Bouw. De oorzaak zijn de stijgende kosten voor materiaal, energie en personeel. Embuild vraagt dat het systeem voor tijdelijke werkloosheid zo snel mogelijk versoepeld wordt, ook voor de bouwsector.

Een crisis-na-crisis, zo noemt de bouwfederatie Embuild de stijgende kosten in de sector. Door de energiecrisis komt nu immers ook de bouwsector in de problemen. 

Neem nu de prijzen van bouwmaterialen: die stijgen opnieuw, na een korte afkoeling deze zomer. Vooral baksteen, dakpannen en cement worden duurder, voor een kwart van de bedrijven zelfs tot 20 procent en meer. Dat zijn materialen die gebakken worden in ovens die veelal op gas werken, en waar dus veel (dure) energie voor nodig is. Het prijskaartje stijgt daardoor samen met de energieprijs.

Nog volgens Embuild heeft 45 procent van de aannemers en installateurs het daardoor moeilijk om facturen te betalen. Dat is een stijging met 8 procentpunt tegenover juni (toen 37 procent problemen meldde).

"Donkere wolken"

De duurder wordende bouwmaterialen zijn een belangrijke oorzaak van die betaalproblemen, maar niet de enige. Naast de kosten voor het materiaal, stijgen ook die voor het personeel (door de verplichte indexering van de lonen) en de energie die de bedrijven zelf gebruiken.

“De bouw doet het vandaag nog behoorlijk, maar ziet donkere wolken opduiken”, waarschuwt Embuild.

De prijzen van dakpannen, baksteen en cement stijgen samen met de energieprijzen.
picture alliance / SvenSimon

Bovendien kunnen die hogere kosten niet altijd doorgerekend worden aan de klant, legt Niko Demeester (CEO Embuild) uit. "Het heeft weinig zin om ze door te rekenen als de klanten, de particulieren en gezinnen dus, zelf ook niet kunnen volgen. Er wordt wel meer en meer gewerkt met dagprijzen en clausules voor prijsherziening, maar dan nog  incasseert de aannemer een deel van de prijsstijging."

Steunmaatregelen gevraagd

Het grote merendeel van de ondervraagde aannemers en installateurs ziet niet snel beterschap. Meer zelfs, 8 op de 10 denkt dat de kosten de volgende maanden nog zullen stijgen. Iets meer dan 4 op de 10 verwacht zelfs tegen het einde van het jaar werknemers op tijdelijke werkloosheid te zullen moeten zetten.

Embuild roept de Vlaamse en federale regering daarom op om zo snel mogelijk werk te maken van ondersteuningsmaatregelen.

Vooral een ruimere toepassing van de tijdelijke werkloosheid zou een groot verschil maken, zegt Niko Demeester. "Wij hebben begrepen dat dat op tafel ligt voor energie-intensieve bedrijven, maar wij vragen dat dat ook in andere sectoren van toepassing wordt, zoals tijdens de coronacrisis. We rekenen erop dat de bouwsector er ook voor in aanmerking komt, zodat bedrijven overeind kunnen blijven en we werknemers een degelijk vervangingsinkomen kunnen geven."

"Maar we vragen ook dat gezinnen zo veel mogelijk ondersteund worden om de energietransitie waar te maken. Niet alleen om de energiefacturen op korte termijn betaalbaar te houden. Als we echt willen afkicken van gas en stookolie, moet er een fiscaal ondersteuningsmechanisme komen dat zorgt dat iedereen kan investeren in warmtepompen of andere systemen."

Meest gelezen