Poljakov piept door het raampje van ruimtestation Mir. De foto is genomen vanuit de Amerikaanse Space Shuttle Discovery (februari 1995)

Russische kosmonaut en wereldrecordhouder Poljakov overleden: niemand bleef langer aan een stuk in de ruimte

De Russische kosmonaut en wereldrecordhouder Valeri Poljakov (80) is overleden. Dat meldt het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos. Halfweg jaren 90 verbleef hij maar liefst 437 dagen aan een stuk in de ruimte. Niemand deed hem dat tot nog toe na of kwam zelfs in de buurt.

Poljakov was van opleiding arts en specialiseerde zich in ruimtevaartgeneeskunde. Begin jaren 70 werd hij geselecteerd voor het kosmonautenprogramma van de toenmalige Sovjet-Unie. Het duurde tot 1988 voor hij zijn eerste ruimtereis maakte. Hij verbleef toen 240 dagen in het Russische ruimtestation Mir.

FOTO - Mir was het allereerste permanent bewoonde ruimtestation in een baan rond de aarde, van 1986 tot 2001 cirkelde het rond onze planeet:

Ook de tweede en laatste ruimtereis van Poljakov hadden als bestemming Mir. Toen verbleef de kosmonaut maar liefst 437 dagen, 17 uur, 58 minuten en 4 seconden aan een stuk in de ruimte. Geen enkele ruimtevaarder deed hem dat tot nog toe na of komt zelfs in de buurt.

Het lange verblijf van Poljakov was geen plezierreisje. Als arts met specialisatie in de ruimtegeneeskunde wilde hij onderzoeken wat de impact van een lang verblijf in de ruimte is op het menselijke lichaam. Vooral met het oog op langere ruimtemissies naar bijvoorbeeld Mars.

Hij schreef uiteindelijk vele tientallen wetenschappelijke artikels over ruimtevaartgeneeskunde, voor een groot stuk gebaseerd op het onderzoek waar hij dus zelf proefkonijn voor speelde. Toen hij in het voorjaar van 1995 na ruim een jaar in de ruimte landde op de steppe van Kazachstan, was dat dan ook wereldnieuws.

Ook ons tv-journaal spendeerde er toen de nodige aandacht aan:

Videospeler inladen...

Eventjes had hij overigens nog een tweede record op zak: dat van meeste dagen in de ruimte verspreid over meerdere vluchten. Hij spendeerde alles samen 678 dagen van onze planeet. Intussen is dat record gebroken door 7 collega's. Al hadden die wel minstens twee keer zoveel ruimtevluchten nodig om hem in te halen.

Tijdens zijn recordverblijf aan boord van het ruimtestation was Poljakov overigens getuige van een unieke samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland. Net voor hij vertrok, kreeg Mir voor het eerst bezoek van een Amerikaanse astronaut: Norman Thagard.

Thargard was meteen ook de allereerste Amerikaan die een vlucht maakte met een Russische ruimtevaartuig. Het maakte deel uit van het zogenoemde Shuttle–Mirprogramma: een samenwerking van 11 missies tussen Rusland en de Verenigde Staten.

FOTO - Een gezamenlijke persconferentie aan boord van Mir in 1995: Thagard is de tweede van links, Poljakov de vierde van links:

Poljakov ging in 1995 op pensioen als kosmonaut, maar bleef in de jaren daarna wel in de ruimtevaartsector werken. Nu is hij op 80-jarige leeftijd overleden. Hij laat een vrouw, dochter en twee kleinkinderen na. Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos heeft het nieuws vandaag bekendgemaakt, maar liet niet weten wat de doodsoorzaak was.

Meest gelezen