Tanja Niesten

Tanja uit Tienen volgt begrafenis Queen Elizabeth in Londen: "Zoveel volk, ik hoop te kunnen volgen op grote schermen"

Vandaag wordt de Britse koningin Elizabeth begraven. Een massa Britten zakt af naar de hoofdstad om de begrafenis zo dichtbij mogelijk te volgen. Maar ook enkele van onze landgenoten reizen naar Londen voor de gebeurtenis, waaronder royaltyfan Tanja Niesten uit Tienen: "Er is zoveel volk dat we voetje voor voetje voortschuifelen."

Tanja uit Tienen is grote royaltyfan. Nadat ze hoorde dat de Britse Queen Elizabeth was overleden, boekte ze meteen een vlucht naar het Verenigd Koninkrijk. Een geldig reisdocument had Tanja al, want ze was ook aanwezig bij het zeventigjarige Jubileum van de Queen in Londen. 

Tanja hoopt de begrafenis zo dicht mogelijk live bij te wonen. Ze stond vroeg 's ochtends op om een plekje te bemachtigen in Hyde Park, waar de plechtigheid te volgen is op vijf grote schermen. Tanja: "Ik neem een deken of een handdoek mee om op te zitten."

Ik moet overal voetje voor voetje verder schuifelen, zoveel volk is er in Londen
Tanja Niesten, royaltyfan

Duizenden eregasten zullen de staatsbegrafenis bijwonen in Westminster Abbey, in Londen zelf worden zelfs een miljoen toeschouwers verwacht.  Tanja: "Londen is zo druk dat we voetje voor voetje verderwandelen. Ik vrees dat we zelfs op de grote schermen in Hyde Park de begrafenis niet gaan kunnen volgen. Als daar geen plaats is, is de enige optie een pub binnenglippen om de begrafenis te volgen op televisie."

Droevige sfeer

Tanja merkt op dat de dood van de Queen overal te voelen is. "De droevige sfeer is heel aanwezig. Er zijn bijvoorbeeld winkels die hun etalage volledig hebben afgeschermd met planken of borden. Daar staat 'In Memory of the Queen' op. Verder is de etalage leeg."

Toch is het gebeuren erg goed georganiseerd, merkt Tanja op. "Het lijkt wel of er elke meter een bobby of een bewaker staat. En als je niet weet waar je naartoe moet, staat er een Brit te wachten om je te helpen."

Geen laatste groet

Tanja probeerde ook nog een laatste groet te brengen aan koningin Elizabeth. Maar ook dat is mislukt. "Mensen met een beperking mogen aanschuiven in een kortere rij. Ik had gehoopt dat ik via die rij nog een laatste groet kon brengen, want ik heb een beperking waardoor ik mobiliteitsproblemen heb. In de lange rij staan is voor mij fysiek niet mogelijk. Maar nog voor ik kon gaan aanschuiven, hoorde ik dat die rij werd afgesloten."

"Alle toegangswegen naar Buckinham Palace en The Mall zijn ook al even gesloten. Ik zag heel veel mensen terugkeren met bloemen."

Ik zal een stevig ontbijt eten vandaag!
Tanja Niesten

Tanja heeft toch nog hoop de begrafenis van zo dichtbij mogelijk te kunnen volgen op een scherm. "Ik zal een stevig ontbijt eten vandaag, het zal nodig zijn!"

Meest gelezen