Verlegen berichtjes van onbekenden op je Facebookpagina ontvangen? "Aanpak waarmee fraudeurs meer succes hopen te hebben"

Vriendschapsfraudeurs gebruiken een nieuwe methode om slachtoffers te maken op sociale media: de gentleman uithangen. "Ik vind het onbeleefd om een vriendschapsverzoek te sturen zonder jouw toestemming, stuur jij er eentje", klinkt het galant. "Ongetwijfeld een nieuwe variant van contact leggen”, vertelt Vic Heyman van Neniu aan "De Inspecteur" op Radio2. “De bedoeling is duidelijk om vervolgens een innige vriendschap op te bouwen en - wanneer de tijd rijp is - geld af te troggelen.”

De Inspecteur van Radio2 ziet ze al een tijdje opduiken op zijn Facebookpagina: mannelijke profielen die wel heel attent reageren wanneer een van de vrouwelijke Facebookvrienden een reactie achterlaat.

Luisteraar Sandra De Moor kreeg ook zo’n reactie op haar eigen Facebookpagina. “Ik ben countryzangeres en had in juli mijn nieuwe single openbaar gedeeld op mijn privé-pagina. Daarop kwam een rechtstreekse reactie van een zekere "Thomas Goossens", iemand die ik niet ken."

Hallo mooie vrouw. Ik hoop dat ik je niet lastig val. Je hebt een interessant profiel en ik hoop dat ik deel kan uitmaken van je vrienden. Maar ik vind het onbeleefd om een vriendschapsverzoek te sturen zonder jouw toestemming. Stuur alsjeblieft een vriendschapsverzoek als je het niet erg vindt. Laten we vrienden zijn. Dank je.

Een charmant berichtje, een beetje verlegen en helemaal niet opdringerig. Bovendien in vlekkeloos Nederlands. Op het eerste gezicht niks mis mee, dus. Toch vertrouwde Sandra het niet helemaal. Ze besloot het profiel van die Thomas eens van naderbij te bekijken.

Foto verraadt alles

“De naam was zo Vlaams als maar kon, maar de man bleek in Miami te wonen en te werken als ‘surgeon-doctor’, chirurg. Er ging meteen een rode vlag bij me wapperen, want ik weet dat oplichters in hun valse profielen graag een beroep zetten dat tot de verbeelding spreekt", zegt Sandra.

En dan moest het doorslaggevende bewijs nog komen. “Enige tijd terug zag ik bij "De Inspecteur" een post over vriendschapsfraude met de profielfoto’s die vaak worden gebruikt door oplichters. Deze ‘Thomas’ had ook één van die vaak gebruikte foto’s op zijn profiel staan. Toen wist ik het 100 procent zeker: dit is een oplichter.”

Nieuwe vorm

Bij Neniu, de vzw die strijdt tegen online vriendschapsfraude, hebben ze nog geen klachten binnengekregen over de nieuwe techniek. “Maar het is ongetwijfeld een nieuwe variant van contact leggen in het kader van vriendschapsfraude”, zegt Vic Heyman. “De bedoeling is duidelijk om contact te maken met die vrouwen, een innige vriendschap op te bouwen, en hen - wanneer de tijd rijp is - geld af te troggelen.”

Het verschil hier is dat deze dader aan het slachtoffer vraagt om zelf een vriendschapsverzoek te versturen. “Daders kunnen ook zelf een vriendschapsverzoek sturen. Op dat vlak is Facebook nog altijd een speeltuin voor oplichters. Maar misschien hebben ze met deze aanpak een grotere kans op succes.”

Heyman is niet verbaasd dat het fenomeen intussen opduikt onder posts van "De Inspecteur". “Daders proberen vooral graag binnen te geraken in Facebookclubjes, bijvoorbeeld een breiclub. Zo lijken ze meteen iets gemeenschappelijks te hebben, en zo krijgen ze vaak een aantal likes van andere leden, wat hen geloofwaardiger maakt."

De oplichters kijken eerst een tijdje de kat uit de boom. “Na enkele maanden weten ze van sommige leden al hoe de situatie in elkaar zit, wie alleenstaand is bijvoorbeeld. En dan slaan ze toe”, zegt Heyman.

“We kregen nog geen klachten binnen van mensen die op deze manier opgelicht werden. Wellicht is het daar nog wat te vroeg voor. Maar vriendschapsfraude zit in elk geval in de lift, wellicht in de nasleep van de coronacrisis. We kregen deze week alleen al drie nieuwe slachtoffers binnen.”

Meest gelezen