Vernietigen kauwen je perfecte gazon? "Nee, eigenlijk zijn het ondergrondse insectenlarven die de zoden aantasten"

In Beerse lijkt het gazon op de begraafplaats vernietigd door kauwen. De gemeente gaat het gras herstellen. "De vogels zoeken er larven van muggen en kevers. Eigenlijk tasten die insectenlarven de graszoden van onderuit aan. Het gras ligt al los als kauwen de larven oppikken", zegt Joeri Cortens van Natuurpunt in Radio2 Middag in Antwerpen.

In Beerse hebben kauwen het gras van de begraafplaats omgewoeld. Ten minste zo lijkt het want eigenlijk is het gras ondergronds al losgemaakt door insectenlarven. "Door de regen van de afgelopen dagen is de bodem eindelijk mals geworden voor vogels om in te woelen. De kauwen zijn op zoek naar voedsel. Onder de graszoden bulkt het op dit moment van de emelten en engerlingen. Dat zijn de larven van langpootmuggen en allerlei soorten kevers. Echte proteïnebommen voor vogels tijdens de koude nachten", zegt Joeri Cortens van Natuurpunt. 

"Het zijn die larven die de graszoden van onderuit aanvreten en erg los maken. Als de kauwen de emelten oppikken, komt die losse graszode gemakkelijk mee naar boven", verduidelijkt Cortens.

"Voor liefhebbers van een perfect gazon is dat minder goed nieuws. Maar als je meedoet aan Maai Mei Niet, en teleurgesteld was over het aantal bloemen op je gazon, dan is dit een kans. Op de kale plek kunnen nu andere planten of bloemen kiemen", zegt Cortens.

De gemeente Beerse laat intussen weten dat ze de kauwen nog een tijdje zal laten smullen. Het gehavende grasperk wordt in oktober opnieuw ingezaaid.

Meest gelezen