PhotoNews

Kraanwater Hemiksem vervuild met bacterie: "Heb al buikpijn gehad en hoop dat het niet erger wordt"

Drinkwatermaatschappij Pidpa heeft een bacteriële vervuiling vastgesteld in het drinkwater in Hemiksem. De gemeente en Pidpa vragen de inwoners alvast tot morgen om hun kraanwater vijf minuten te koken voor ze het gebruiken. Ondertussen worden de leidingen gespoeld met chloor en stalen genomen in buurgemeenten. 

Bij een controle stelde Pidpa gisteren vast dat het drinkwater in de Heiligstraat en de Tuitboslei in Hemiksem vervuild was met een bacterie. De inwoners van de betrokken straten is meteen gevraagd om het drinkwater te koken voordat ze het drinken of gebruiken om voedsel te bereiden. "We mogen zelfs onze tanden niet meer poetsen met gewoon kraanwater", getuigt inwoonster Lutgarde Claeyé. 

De drinkwatermaatschappij besloot ook bijkomend stalenonderzoek te doen in de ruime omgeving. "Daaruit blijkt nu dat ook verderop overschrijdingen van de grenswaarden zijn vastgesteld. Uit voorzorg verwittigen we daarom alle inwoners van Hemiksem", aldus Alain T'Syen van Pidpa. 

Naast de brief van Pidpa werd de buurt ook op de hoogte gebracht via een BE-Alert. Maar niet op tijd volgens buurtbewoonster Lutgarde. "Ik heb deze morgen nog thee gemaakt. Ik heb al een beetje buikpijn gehad, maar hoop dat het niet erger wordt." 

Spoelen met chloor

Voor de drinkwatermaatschappij is het momenteel nog raden naar de oorzaak en de echte omvang van de verontreiniging. Daarom worden zowel in Hemiksem als in enkele buurgemeenten nog bijkomende stalen afgenomen. Pidpa gaat sowieso de leidingen spoelen met chloor tot de waterkwaliteit weer op peil is. Daardoor zal het chloorgehalte in het water wel tijdelijk stijgen. 

Meest gelezen