Kinderopvang in Brussel

Kinderdagverblijven uit Vilvoorde in brief aan ouders: "Het breekt ons hart, maar we moeten wéér leefgroepen sluiten"

Verschillende ouders uit Vilvoorde hebben in een brief te horen gekregen dat hun kinderdagverblijf moet schrappen in het aantal kinderen dat ze opvangen. De oorzaak? Te weinig personeel. "Het breekt ons hart, want we willen in de eerste plaats erg graag open zijn. Maar zo gaat het gewoon niet," legt Elke Lauwers van kinderopvang Kadeeke uit in "De Ochtend" op Radio 1. 

Bijna dagelijks krijgen ouders plots te horen dat er geen plaats meer is voor hun kind in de kinderopvang. Zo kregen gisteren nog heel wat ouders in Vilvoorde een brief van het Zorgbedrijf Vilvoorde dat ze opnieuw enkele leefgroepen in de kinderdagverblijven moeten sluiten. 

"Sinds oktober vorig jaar moeten we dat al regelmatig doen," benadrukt Elke Lauwers van kinderdagverblijf Kadeeke in "De Ochtend" op Radio 1. Dat staat in voor de opvang van 122 kinderen. "Hier werken nu een 20-tal begeleiders, maar het zouden er eigenlijk 28 moeten zijn." In de brief willen ze nu uitleggen waarom ze welke keuzes maken. "Want voor ouders is het niet altijd makkelijk om dat te begrijpen."

Die keuzes zijn volgens Lauwers gebaseerd op twee belangrijke redenen: kwaliteit en draagkracht. "Het breekt ons hart, want we willen in de eerste plaats heel erg graag open zijn. Maar soms gaat het gewoon niet en dan is de kwaliteit die we bieden ook belangrijk om te laten doorwegen. Naast uiteraard de draagkracht van onze medewerkers. Soms krijgen we de opmerking: "zet dan meer kinderen samen bij één begeleider", maar de allerkleinsten hebben veel meer zorg en begeleiding nodig dan een ouder kindje."

Soms krijgen we de opmerking: "zet meer kinderen samen bij één begeleider", maar de allerkleinsten hebben veel zorg nodig

Elke Lauwers, Kinderdagverblijf Kadeeke

De kern van het probleem: te weinig personeel. "Er is een grote uitstroom, door de hoge werkdruk, onderwaardering en het feit dat het een pittige job is. Maar ook de instroom is beperkt. Zo hebben we het effect gevoeld van de scholen die extra kinderbegeleiders hebben gekregen. Mensen kiezen vaker voor de fijnere uren." 

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) denkt nu aan een plan voor flexibele kinderopvang, waarbij het aantal begeleiders varieert naargelang de leeftijd. Kan dat een oplossing zijn? "Ik wil afwachten om te zien wat de minister precies bedoelt," reageert Lauwers kritisch, die een verschuiving niet ziet zitten. "Want ook de peuters hebben zorg nodig." Wat dan wel? "De kindratio moet naar beneden, zoals in onze buurlanden." Vijf à zes kindjes per begeleider maken het volgens haar haalbaar. 

Beluister hieronder het gesprek met Elke Lauwers in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen