Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter wil overheidskantoren open houden

"We gaan geen kantoren sluiten": De Sutter wil alle overheidsgebouwen openhouden, maar wel 15 procent minder energie verbruiken

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) wil deze winter alle overheidskantoren openhouden. Alle 65.000 medewerkers van de federale overheid zullen dus de komende maanden nog steeds op kantoor kunnen werken. Wel wil de overheid met behulp van verschillende maatregelen proberen om 15 procent minder gas en elektriciteit te verbruiken. Het plan wordt deze vrijdag voorgelegd op de ministerraad en wordt naar alle waarschijnlijkheid goedgekeurd. 

"Vanaf nu maandag 26 september zullen de federale instellingen - die samen niet minder dan 904 gebouwen hebben - meer doen om energie te besparen." Dat zegt de minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter van Groen. Ondanks de torenhoge energiefacturen wil ze geen kantoren sluiten deze winter en kunnen alle ambtenaren de komende maanden op hun vertrouwde werkomgeving gaan werken. Er zal ook niet bespaard worden op de dienstverlening voor de burger. Het plan, dat ze samen met Staatssecretaris Mathieu Michel schreef, wordt vrijdag voorgelegd op de ministerraad en zal hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd worden. 

BEKIJK - "Ambtenaren blijven welkom op kantoor", zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter:

Videospeler inladen...

De meest energiezuinige optie

De Sutter wil het energieverbruik naar omlaag krijgen door op een efficiënter met ruimte om te springen en efficiënter te verwarmen en verlichten. "Pakweg honderd verschillende woonkamers verwarmen is niet per se de meest zuinige optie als er voor die honderd gegroepeerde medewerkers ook één kantoorruimte kan worden verwarmd", klinkt het bij De Sutter. Wel blijven kantoren dus open en bereikbaar deze winter. "Er wordt ook niet bespaard op dienstverlening naar burger en bedrijven, daarom dat de loketten en eventuele wachtruimten openblijven zoals gewoonlijk. Zo kunnen dus ook burgers blijvend terecht bij hun vertrouwde loketten."

Sinds de coronacrisis werken steeds meer werknemers van thuis uit. Meer dan 70 procent werkt vandaag één of meerdere dagen van thuis. Men vermoedt nu dat door de stijgende energieprijzen veel mensen deze winter opnieuw op kantoor gaan werken, om zo thuis minder energie te verbruiken en de energiefactuur wat te kunnen drukken. "Uiteraard kan overheidspersoneel thuis blijven werken zoals afgesproken met de diensten."

Elektriciteitsrekening met 15 procent verlagen

Petra De Sutter wil wel het energieverbruik binnen overheidsgebouwen verminderen met zo'n 15 procent in vergelijking met het gemiddelde verbruik in dezelfde periode over de afgelopen vijf jaar. Daarvoor heeft de minister zo'n 30 maatregelen klaarstaan. Zo wil ze de verschillende werknemers "groeperen" zodat minder ruimtes verwarmd moeten worden. Lichten zullen ook automatisch om 19 uur gedoofd worden. Mensen die moeten werken na 19 uur kunnen het licht uiteraard ook weer aanschakelen.

Ook door de thermostaat lager te zetten, hoopt De Sutter elektriciteit te besparen. "Zeker in de gangen dringen we erop aan om de verwarming lager te zetten en ook op kantoor gaat de thermostaat naar omlaag, tot 19 graden. Wanneer het terug warm wordt, koelt de airco de kantoren dan weer maximaal tot 27 graden, loketruimtes zullen verwarmd en verlucht worden met strikt ingestelde klokken en thermostaten, geen ongebruikte opladers in het stopcontact, waar mogelijk komt de nieuwste generatie LED-verlichting enzovoort."

De federale overheid heeft in totaal zo'n 904 gebouwen, goed voor zo'n 6,7 miljoen vierkante meter. De impact van de maatregelen zal volgens De Sutter dus wel degelijk groot zijn. "De federale overheid is in zijn totaliteit een grote organisatie en werkgever. Als de federale overheid een stap zet richting energiebesparing, dan is de impact groot."

Meest gelezen