Archieffoto ter illustratie
James Arthur Photography

Deuren dicht, lichten uit en thermostaat op 19 graden: ook veel winkels nemen energiebesparende maatregelen

Honderden winkels in België gaan vanaf 1 oktober zelf energiebesparende maatregelen nemen. Dat maakt handelsfederatie Comeos bekend. Zo zal de temperatuur beperkt blijven tot 19 graden, blijven de winkeldeuren tijdens de openingsuren zoveel mogelijk dicht en zullen na sluitingsuur zoveel mogelijk lichten gedoofd worden. Comeos wil naar eigen zeggen niet langer wachten op energiemaatregelen vanuit de overheid.

"We hebben maatregelen genomen met de bedrijven zelf, zonder te wachten tot iemand het voor ons beslist", zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. "Al honderden winkels hebben zich geëngageerd om vanaf 1 oktober inspanningen te leveren om energie te besparen."

Concreet gaat het om 3 maatregelen: de temperatuur blijft beperkt tot 19 graden, één uur na sluiting worden zoveel mogelijk lichten gedoofd (van lichtreclame, etalageverlichting tot verlichting op parkings) en tijdens de openingsuren worden de winkeldeuren waar mogelijk dichtgehouden. En dat de hele winter lang.

"De inspanningen leveren een aanzienlijke besparing op", zegt Michel. "De thermostaat één graad lager zetten, geeft een gemiddelde besparing van 7 procent op het verbruik van de verwarming.  Het uitschakelen van de verlichting buiten de openingsuren betekent een besparing die kan oplopen tot 15 procent."

Klanten aanmoedigen om hetzelfde te doen

Comeos wil daarnaast ook een signaal geven naar de klanten toe. "De bedoeling is echt om mensen aan te moedigen om thuis of op kantoor hetzelfde te doen. We willen ook niet stoppen wanneer de energieprijzen weer zakken. Ik denk dat een aantal van de maatregelen kunnen blijven, ook na de energiecrisis."

Het gaat Comeos vooral om het engagement om zoveel mogelijk aan de maatregelen te voldoen. "Er gaan uiteraard uitzonderingen zijn", zegt Michel. "Winkeldeuren mogen bijvoorbeeld in sommige gevallen niet gesloten worden voor de brandveiligheid. Niet overal zullen alle lichten worden gedoofd, met het oog op inbraakpreventie, en 19 graden op restaurant is ook niet ideaal. Maar we zijn ervan overtuigd dat de inspanningen echt zichtbaar zullen zijn en dat de reacties van klanten positief zullen zijn."

Murielle Scherre van La fille d'O ziet een temperatuur van 19 graden alvast niet zitten in haar lingeriewinkel: "Ergens anders op een bedrijf kan je dikketruiendag doen, maar bij ons gaat dat spijtig genoeg niet", lacht Scherre. "Maar wij houden onze voordeur al jaren toe, onze lichten gaan uit na negen uur. En al mijn stuks worden in Belgïe geproduceerd: een enorm besparende maatregel".

Paul Vanhoof, eigenaar van Vanhoof mannenmode, kiest er wél voor om mee te doen met het initiatief en de verwarming op 19 graden te zetten. "Wij verwarmen met gas, dus dat is wel een probleem omdat die rekeningen oplopen. Onze klanten heb ik er nog nooit iets over horen zeggen". Ook daar zullen de etalagelichten vroeger gedoofd worden.

Beluister het gesprek met Murielle Scherre en Paul Vanhoof in De ochtend

Meest gelezen