Mechelen opent fietshub waar fietsers 24/7 terechtkunnen om fiets te herstellen of op te laden

Aan de Battelse Bergen, ter hoogte van het pleintje van de Batteliek is de eerste fietshub in Mechelen geopend. In die zogenaamde hubs kunnen fietsers 24/7 terecht om klein onderhoud aan hun fiets uit te voeren of om hun elektrische batterij op te laden. Tegen het einde van dit jaar wil de stad 8 hubs plaatsen. 

Vanmorgen is de eerste fietshub geopend in Mechelen. "Het is kortweg de ideale plaats voor zowel recreatieve als functionele fietsers", legt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke (Open Vld) uit. "Ze kunnen er even stoppen en zelf hun fiets herstellen. Ook hangt er een kaart waarop je kan zien waar je je bevindt en hoe je het beste verderfietst naar andere steden of het centrum." 

Bovendien zijn er  op 3 van de 8 locaties ook fietslockers om elektrische fietsbatterijen op te laden. "Alle uitleg staat op de zijkant van de locker. Je kan het poortje openen en de batterij in het stopcontact steken. Vervolgens sluit je het poortje en kies je zelf een code om de locker op slot te doen. Het poortje opent wel automatisch na 12 uur omdat we niet willen dat mensen dagenlang hun batterijen komen opladen. Het is meer bedoeld voor voorbijgangers", legt Vanmarcke uit.  

Hubs in plaats van een huis

Eerst speelde het stadsbestuur lange tijd met het idee van een centraal fietshuis. "Na een brainstormavond met heel wat spelers zoals fietsenmakers, de Fietsersbond en de fietsgids kozen we voor dit idee. Mensen hebben nood aan verschillende plekken die 24 op 7 open zijn. We gaan ze dan ook verspreiden over de stad." 

Naast dit exemplaar aan de Battelse Bergen, komt er sowieso al een hub in de ondergrondse parking van de Grote Markt. Ook denkt het stadsbestuur onder andere aan locaties in Muizen, Leest en Heffen. De zeven overige fietshubs zouden er tegen het einde van dit jaar moeten staan. "Enerzijds moeten we bekijken of het haalbare locaties zijn wat betreft de elektrische aansluiting voor de lockers en de fietspomp. Anderzijds moet het natuurlijk ook een plek zijn waar zeker genoeg fietsers voorbijkomen zoals een fietsknooppunt of op een belangrijke fietsroute", besluit de schepen. 

Meest gelezen