Intercommunale Haviland zet ethische hackers in tegen cybercriminelen die gemeenten aanvallen

Op vraag van intercommunale Haviland gaan ethische hackers gemeentebesturen helpen om zich beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. Lokale besturen zijn namelijk steeds vaker het slachtoffer zijn van computercriminelen. Die hacken de computers van gemeentebesturen om met de gegevens van inwoners aan de haal te gaan. Daarna eisen ze losgeld. 

Het aantal digitale aanvallen op lokale besturen en overheidsorganisaties neemt toe. Ook in de regio Halle-Vilvoorde is dat het geval. Informatieveiligheidsconsulent bij Haviland Roman De Schrijver: "Dat is gevaarlijk. De hackers kunnen bijvoorbeeld gegevens lekken, het gemeentebestuur zou volledig kunnen platliggen en het kost een gemeente veel geld om het probleem weer recht te zetten." Vaak vragen de hackers dan losgeld om de aanval stop te zetten.

Intercommunale Haviland informeert lokale besturen over cybercriminaliteit. De besturen doen een beroep op ethische hackers om zich te wapenen tegen de computercriminelen.  De ethische hackers testen de online beveiliging van het lokale bestuur. De Schrijver: "Zoals een echte hacker voeren we dan allerlei gerichte aanvallen uit. Zo ontdekken we kwetsbaarheden die we kunnen versterken."

Gemeenten beginnen te beseffen hoe belangrijk het is om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit
Roman De Schrijver, informatieveiligheidsconsulent

De Schrijver is tevreden dat gemeenten meer aandacht schenken aan de cyberveiligheid van hun bestuur: "Onze steden en gemeenten beseffen dat er iets moet aan gedaan worden, na de recente aanvallen in Willebroek en Dilbeek, bijvoorbeeld." 

Meest gelezen