Een deel van de kruiken en schalen die in de grot gevonden zijn.
Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Unieke grafgrot gevonden in Israël die niet meer geopend is sinds de tijd van Ramses II

Israëlische archeologen hebben de ontdekking aangekondigd van een 'unieke' grafgrot uit de tijd van de Egyptische farao Ramses de Grote. In de grot liggen beenderen, tientallen aardewerken kruiken en schalen en bronzen voorwerpen. Opmerkelijk is dat de grot sinds die tijd niet meer geopend is geweest en dus ook niet is leeggeroofd. Sinds de ontdekking vorige week zijn er echter al een paar stukken uit verdwenen.  

De grot is verleden week toevallig ontdekt in het Nationaal Park Palmahim ten zuiden van Tel Aviv, toen een graafmachine op een grote steen stootte die het dak van de (kunstmatige) grot bleek te zijn. 

Een video van de Israel Antiquities Authority (IAA) toont verblufte archeologen die via een ladder afdalen in de grot en hun zaklampen laten schijnen op tientallen aardewerken voorwerpen van verschillende groottes en met verschillende vormen.

In de grot bevinden zich aardewerken schalen en kommen - sommige rood geverfd, andere met beenderen in -, kelken, kookpotten, amforen, lampen en bronzen pijl-  of speerpunten. 

Minstens een skelet

In een hoek van de begraafplaats is minstens één, redelijk intact, skelet gevonden. Mogelijk liggen er meer mensen begraven. 

De objecten die in de grot gevonden zijn, zijn grafgiften die bedoeld waren om de overledenen te vergezellen op hun laatste reis naar het hiernamaals. Ze zijn niet meer aangeraakt sinds ze zo'n 3.300 jaar geleden in de grot zijn geplaatst. 

"Deze grot kan ons een meer volledig beeld geven van de begrafenisriten op het einde van de Bronstijd", zei Eli Yannai, een IAA-archeoloog die gespecialiseerd is in deze periode. Hij noemde het een extreem zeldzame ontdekking.

"Toen ik de voorwerpen in de grot op het strand van Palmahim zag, begonnen mijn ogen onmiddellijk te glinsteren, een dergelijke ontdekking doe je maar één keer in je leven. En intacte objecten vinden, die nooit meer aangeraakt zijn sinds ze voor het eerst gebruikt werden, dat is ongelooflijk", zei David Gelman, een andere archeoloog bij de IAA. 

"Grafgrotten zijn hoe dan ook al zeldzaam en een grot vinden die niet meer aangeraakt is sinds ze voor het eerst gebruikt werd 3.300 jaar geleden, is iets dat je bijna nooit vindt", zei hij. 

"Het voelt als iets uit een Indiana Jones-film: in de grond afdalen en alles ligt daar nog zoals het er oorspronkelijk lag - intacte aardwerken voorwerpen, wapens, potten gemaakt uit brons, begrafenissen net zoals ze waren", zei Gelman.   

Een archeoloog bekijkt een deel van de grafgiften in de grot.
Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Ramses II

De grot dateert uit de periode van Ramses II, de farao die over Egypte regeerde tussen 1279 en 1213 v.C. Hij heerste ook over Kanaän, een gebied dat het huidige Israël, de Palestijnse gebieden en delen van Libanon, Jordanië en Syrië omvat. 

De herkomst van het aardewerk - Cyprus, Libanon, het noorden van Syrië, Gaza en de stad Jaffa nabij Tel Aviv - getuigt van de intense commerciële activiteit die er plaatsvond langs de kust, zei Yannai in een mededeling. 

Zijn collega Gelman formuleerde een hypothese over de identiteit van de skeletten die begraven zijn in de grot onder wat nu een populair strand is. "Het feit dat die personen begraven zijn met wapens, onder meer met volledige pijlen, toont dat het misschien ging om krijgers of om bewakers op schepen - wat de reden kan geweest zijn dat ze in staat waren aardewerk uit zowat heel het gebied te verkrijgen."

De grot is nu opnieuw afgesloten en ze wordt bewaakt terwijl men een plan uitwerkt voor de wetenschappelijke opgraving van de site. In de korte tijd dat de grot open geweest is tussen de ontdekking en de verzegeling, zijn al "enkele voorwerpen" gestolen, zei de IAA. 

Dit artikel is gebaseerd op een telex van het persagentschap Agence France Presse. 

Een archeoloog daalt via een ladder af in de grot.
Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Meest gelezen