Google Streetview

Grimbergen koopt twee gronden om basisschool 't Mierken in Beigem op één locatie te krijgen

De gemeente Grimbergen heeft twee gronden gekocht om de gemeentelijke basisschool 't Mierken in deelgemeente Beigem in de toekomst te centraliseren. 350 leerlingen van de gemeentelijke basisschool 't Mierken in deelgemeente Beigem volgen momenteel verspreid les over drie verschillende locaties. Het gemeentebestuur wilt de lokalen van de school centraliseren in de Gemeentehuisstraat en kocht daarvoor twee stukken grond aan. 

De gemeentelijke basisschool van Beigem heeft drie verschillende locaties: de Molenstraat voor kinderen uit het tweede, derde en vierde leerjaar, de Parklaan voor vijfde en zesde leerjaar en de Gemeentehuisstraat voor kleuters en eerste leerjaar. Dat betekent voor een Beigems gezin met kinderen van 5, 9 en 11 jaar oud heel wat rondrijden om alle kinderen op de juiste schoollocatie af te zetten. Iets waar het gemeentebestuur komaf mee wil maken.  

De drie verschillende locaties van de gemeentelijke basisschool
Google Streetview

"Het is de bedoeling dat we alle kinderen terug samenbrengen in één en hetzelfde gebouw", zegt schepen van onderwijs Karlijne Van Bree (Vernieuwing). "Dat in de Gemeentehuisstraat, waar nu al de kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar zitten. Dat is beter voor de leerlingen, maar ook voor de organisatie van de school."

Grond

Om dat te kunnen realiseren, heeft het gemeentebestuur 2 stukken grond aangekocht ter waarde van 762.000 euro. "Als gemeente hadden we al heel lang een stuk grond op het oog, rechts van  het hoofdgebouw in de Gemeentehuisstraat", vertelt de schepen. "Maar omdat het in handen was van een privé-eigenaar heeft het even geduurd voor we dat stuk konden aankopen, uiteindelijk is dat vorig jaar gelukt. Daarna hebben we ook het achterliggende stuk grond kunnen kopen, waardoor we nu beschikken over zo'n 43 are aan grond waardoor we de school aanzienlijk zullen kunnen uitbreiden."

Het zal wel nog even duren voor de nieuwe school er staat, het subsidiedossier moet eerst nog goedgekeurd worden

Karlijne Van Bree, schepen van Onderwijs Grimbergen (Vernieuwing)

De aankoop van de gronden betekent echter niet dat de nieuwe school er binnen zo'n twee jaar zal staan. "Wij hebben hiervoor een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid", legt de schepen uit. "Na goedkeuring van die subsidies zouden we effectief met de bouw kunnen starten, al moeten we wel rekening houden met de bestaande wachtlijst. Intussen zijn we alles volop aan het voorbereiden, maar het kan nog even duren." 

Wat er met het oude gebouw in de Molenstraat moet gebeuren, eens de school er staat, is nog niet duidelijk. "Daarover moet de gemeenteraad nog een beslissing nemen. Eventueel komt er een andere invulling voor het gebouw of verkopen we het", zegt de schepen. "Sowieso nemen we eens dat het nieuwe schoolgebouw er staat, afscheid van de 4 klascontainers in de Parklaan, die zullen dan niet meer nodig zijn." 

Meest gelezen