Hoopvolle doorbraak in onderzoek naar uitgezaaide huidkanker: kwart van de patiënten volledig genezen dankzij immuuntherapie

De kans op genezing van uitgezaaide huidkanker is veel groter dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het UZ Brussel. Terwijl een uitzaaiing van de ziekte vroeger altijd fataal was, is ondertussen een kwart van de patiënten, na immunotherapie, genezen na vijf jaar. "Er is nog veel onderzoek nodig", zegt oncoloog Bart Neyns, die aan het hoofd staat van het onderzoek. "Maar de studie is hoopgevend."

Ongeveer 40 procent van alle kankers die vandaag ontdekt worden, zijn een type van huidkanker. Een op de vijf mensen zal geconfronteerd worden met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. Van alle huidkankers is 8 procent een melanoom. Dat is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Tot voor kort was een uitzaaiing ervan altijd fataal.

Sinds mei 2010 is voor dit type kanker een behandeling via immunotherapie beschikbaar in België. Dat is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem van de patiënt aanmoedigen om een kanker aan te vallen. De therapie richt zich dus niet rechtstreeks tot de kankercellen zelf, zoals chemo- of radiotherapie, maar werkt samen met het eigen immuunsysteem om kankercellen op te ruimen.

Onderzoekers van het UZ Brussel startten toen een studie om het verloop van de ziekte en behandeling bij 292 patiënten te volgen. Daaruit blijkt nu dat de kans op genezing, vijf jaar na de start van de behandeling, zo'n 25 procent is.

De eerste zes maanden na de behandeling blijken het grootste risico te vormen: dan is de kans het grootst dat bestaande uitzaaiingen in volume toenemen en/of er zich nieuwe uitzaaiingen vormen. Dat risico neemt daarna gestaag af. Vanaf vijf jaar na de start van de immunotherapie is er enkel nog een vrijwel verwaarloosbaar risico.

"Het onderzoek loopt verder", zegt Bart Neyns, diensthoofd medische oncologie van het UZ Brussel en hoofd van het onderzoek. "Niet enkel naar de langetermijnuitkomsten van deze eerste groep van immunotherapie melanoom overlevenden, maar ook naar nieuwere vormen van immunotherapie die we nodig hebben voor de drie op vier patiënten waarvoor de huidige behandeling nog steeds ontoereikend is."

"Hoopgevend is dat we er in deze studies in slagen om met experimentele therapie nog bijkomend bij sommige patiënten een goede uitkomst van hun ziekte te bereiken. Er zal echter nog veel onderzoekswerk nodig zijn voor we iedereen een uitzicht op genezing kunnen bieden."

Meest gelezen