Katholieke Kerk richt aanspreekpunt op voor holebi's: "Wij steken onze nek uit om te zeggen dat ze volledig aanvaard worden binnen de Kerk"

De Vlaamse bisschoppen beginnen met een aanspreekpunt voor gelovige mensen uit de LGBTI-gemeenschap. Zij kunnen daar terecht met vragen over homoseksualiteit en geloof. De bisschoppen geven ook hun goedkeuring aan een gebedsviering om homorelaties in te zegenen. "Baanbrekend", zegt de coördinator van het aanspreekpunt. 

De coördinator van het nieuwe aanspreekpunt wordt Willy Bombeek. Hij was jarenlang woordvoerder van het Katholiek Onderwijs. "Ik ben zelf gelovige en homo. Daarom hebben de bisschoppen mij gevraagd om die opdracht op te nemen. Ik vind het belangrijk dat de Kerk specifiek een gelovige holebi in deze functie wilde."

Als coördinator wil Bombeek in de eerste plaats luisteren naar vragen vanuit de gelovige LGBTI-gemeenschap, zegt hij: "Wat zijn de noden die ze hebben? We moeten ook luisteren naar hun verhalen. Het is de eerste keer dat de Vlaamse Kerk het signaal geeft aan holebi's dat ze welkom zijn zoals ze zijn, en dat ze oké zijn zoals ze zijn. We willen duidelijk maken dat we een gastvrije Kerk zijn, die niemand uitsluit. We gaan misschien ook moeten luisteren naar de pijn die gelovige holebi's in het verleden ervaren hebben. Ook hun ouders zijn welkom bij ons aanspreekpunt. Want ook zij hebben ongetwijfeld veel vragen en verhalen."

BEKIJK - "Het is niet onze bedoeling om vooruit te lopen voor de wereldkerk. Onze bedoeling is te doen wat hier moet gebeuren", zegt Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen:

Videospeler inladen...

Zegening van holebirelaties

Een concreet voorstel waar het aanspreekpunt al mee komt, is een gebedsdienst om homoseksuele relaties in te zegenen. "De Kerk vond dat er naast het kerkelijke huwelijk ook iets moest komen voor gelovige LGBTI-mensen. Vaak gebeurde dat wel al op plaatselijk niveau, maar men wist niet goed hoe, men had daar geen juiste vorm voor. Nu geeft de Kerk een soort structuur die kan dienen voor zo een zegening. Een engagement vanuit duurzaamheid en trouw dat binnen de Kerk kan worden uitgesproken. Voor veel holebi's is dat belangrijk: dat ze hun relatie binnen de Kerk kunnen vieren, en dat die relatie ten overstaan van God gezegend wordt."

Een echt kerkelijk huwelijk wordt het wel niet: "Je zit nu eenmaal in een traditie van de Kerk, waarbij het woord 'huwelijk' voorbehouden is voor de relatie tussen man en vrouw. De zegening is volledig gelijkwaardig, maar vanuit de Kerkelijke traditie kunnen ze het geen huwelijk noemen. Toch is het heel baanbrekend: dat we vanuit de Kerk een gebedsdienst en een zegening kunnen hebben voor holebi-relaties."

Volgens Bombeek en de Vlaamse bisschoppen gebeurt alles in de geest van paus Franciscus. Toch had het Vaticaan vorig jaar nog kritiek toen de plannen bekend raakten: "Ik vind het heel moedig van de Vlaamse Kerk dat ze dit doet. Ze steken echt hun nek uit, in de geest van Franciscus. Dit is ook een heel belangrijk signaal voor de kinderen van holebi-ouders. Zij horen nu ook dat hun ouders volledig aanvaard worden binnen de Kerk. Het is ook een signaal naar de hele wereld."

Meest gelezen