Pxhere.com

Geen oplossing voor sluiting schaatsbaan in Lommel deze winter: "Stadion huren is te duur voor de stad"

De stad Lommel heeft geen oplossing kunnen vinden voor de indoor schaatsbaan. De uitbater van Luna's Ijsstadion had twee weken geleden bekend gemaakt dat hij de schaatsbaan deze winter zou dichthouden omwille van de hoge energiekosten. De stad overwoog om de schaatspiste tijdelijk te huren, maar dat plan viel te duur uit. 

"De piste enkele maanden huren, valt te duur uit voor de stad", vertelt schepen van Sport Dirk Vanderhoydonks (CD&V). "Voor de clubs die daar trainen en wedstrijden spelen, is dit natuurlijk geen goed nieuws. Het ijsstadion is ook heel populair bij onze inwoners, ik denk dat daar de voorbije decennia veel koppeltjes zijn gevormd."

De eigenaar wil de schaatsbaan tegen het volgend seizoen beter isoleren en uitrusten met zonnepanelen om de energiekosten te drukken. . Die plannen lagen klaar maar waren door de coronacrisis uitgesteld. In tussentijd blijft de binnenspeeltuin, die er deze zomer ook stond, open tijdens het weekend, op woensdagnamiddag en in de vakanties. 

Dat de ijsbaan deze winter dicht blijft, is slecht nieuws voor de ijshockeyclub en de kunstschaats- en snelschaatsclub in Lommel. "Voor onze jongste ijshockeyspelertjes vallen bijna alle thuiswedstrijden weg", legt Danny Slegers, de voorzitter van de ijshockeyclub de Luna Tigers uit. "De U12 zullen enkele thuiswedstrijden kunnen spelen in onder andere Herentals, Kortrijk en Eindhoven. Maar onze recreanten zullen noodgedwongen moeten stoppen, zij spelen zaterdagavond een afscheidswedstrijd in Deurne. Alle ijsbanen in de regio zijn nu eenmaal volgeboekt. Dus ik vrees dat we volgend jaar een pak minder leden zullen hebben."

We zullen nu schaatsen op wieltjes, maar de charme van het krassen van de messen in het ijs zullen we missen

Brigitte Evens, kunstschaatsclub Nieuw Luna

Ook de 120 leden van kunstschaatsclub Nieuw Luna zullen deze winter niet kunnen ijsschaatsen. De club schakelt noodgedwongen over op pic-schaatsen in de sporthal van Kattenbos. "Dat is ook figuurschaatsen, maar dan met wieltjes", legt Brigitte Evens van Nieuw Luna uit. "Het is hetzelfde als figuurschaatsen, maar dan op wieltjes. Het is ook iets moeilijker omdat je wat meer kracht op de benen moet zetten. Deze zomer heeft een groep van 40 leden dat uitgeprobeerd, en het slaat wel aan. Maar het is moeilijker."  En het ijs zullen de leden moeten missen. "Ja, dat gevoel van het krassen van de messen in het ijs, de charme daarvan, dat zullen we echt missen."

Meest gelezen