Foto: Universiteit Antwerpen

"Mindfulnesten" in bibliotheken UAntwerpen: "Studenten rust gunnen in tijden van stress en burn-out"

De Universiteit Antwerpen heeft "Mindfulnesten" gezet in twee van haar bibliotheken. In die geluidsdichte cabines kunnen studenten en medewerkers een begeleide meditatie volgen. "In tijden waarin alsmaar meer studenten en medewerkers kampen met stress en burn-out, willen we hen momenten van rust en ontspanning gunnen", zegt Veronique Rega van de Universiteitsbibliotheek. 

De UAntwerpen heeft in twee van haar bibliotheken een "Mindfulnest" gezet. Dat nest is een geluidsdichte en gezellig ingerichte cabine waarin studenten en medewerkers zich even kunnen terugtrekken. Met een tablet kan de gebruiker het programma van zijn of haar keuze invoeren. "Je kiest een lichtkleur en intensiteit en kan luisteren naar serene soundscapes of een begeleide meditatie, maar je kan ook gewoon in stilte zitten of zelfs even indommelen”, vertelt Pim van den Bos, de Nederlandse bedenker van Mindfulnest.

85 procent geeft aan nadien meer gefocust te zijn tijdens het studeren

Pim van den Bos, bedenker van Mindfulnest

Maar volgens de bedenker zijn de nesten er niet alleen om even te ontsnappen aan de hectiek en prikkels van het alledaagse universiteitsleven. "Uit onderzoek naar hun impact op het welzijn van de studenten en medewerkers blijkt dat 85 procent aangeeft nadien meer gefocust te zijn tijdens het studeren."

Zowel de bibliotheek van de Stadscampus als die op Campus Drie Eiken krijgen een exemplaar. De cabines worden in Nederland gemaakt met gerycleerde en duurzame materialen zoals kurk en vilt. Ze zijn zo ontworpen dat elk deeltje kan worden hergebruikt. 

Meest gelezen