Archieffoto ebola-uitbraak Oeganda 2019
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens één dode bij nieuwe uitbraak van ebola in Oeganda

In Oeganda is er een nieuwe ebola-uitbraak, dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gemeld. Er is één ebola-dode gevallen in Mubende, een district in het centrale deel van het land. Acht vermoedelijke besmette personen worden er behandeld in een gezondheidsinstelling, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In het centraal gelegen Oegandese Mubende district is een 24-jarige man gestorven aan ebola, dat maakte het Oegandese Virus Onderzoeksinstituut bekend. Het instituut onderzocht daarvoor eerder deze maand zes verdachte sterfgevallen. Het gaat om de Soedanese variant van het ebolavirus, volgens de WHO.

"Dit is de eerste keer in meer dan tien jaar dat Oeganda een uitbraak van het Soedanese ebolavirus registreert. We werken nauw samen met de nationale gezondheidsautoriteiten om de bron van deze uitbraak te onderzoeken", zei  Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO in Afrika.

Oeganda is geen onbekende in effectieve ebolabestrijding. Dankzij haar expertise is er snel actie ondernomen (...) om de verdere verspreiding van infecties een halt toe te roepen.

Directeur WHO Afrika

 "Oeganda is geen onbekende in effectieve ebolabestrijding. Dankzij haar expertise is er snel actie ondernomen om het virus op te sporen en om de verdere verspreiding van infecties een halt toe te roepen", klonk het nog. 

Soedanese variant ebolavirus

Oeganda meldde voor het laatst een uitbraak van het Soedanese ebolavirus in 2012. In 2019 was er een uitbraak van de Zaïrese variant van het ebolavirus, volgens de WHO. 

De WHO helpt de Oegandese gezondheidsautoriteiten met hun onderzoek en stuurt personeel naar het getroffen gebied. De organisatie heeft ook voorraden gestuurd om de zorg voor patiënten te ondersteunen en een tent, die zal worden gebruikt om patiënten te isoleren. 

Er bestaat een ringvaccinatie tegen ebola, die zeer effectief is gebleken bij het bestrijden van ebola in onder meer Congo. Maar het vaccin werd enkel goedgekeurd om te bescherming te bieden tegen de Zaïre-variant van het virus.

Er bestaat een ander vaccin -geproduceerd door Johnson & Johnson- dat effectief zou kunnen zijn tegen deze Soedanese variant, maar dat moet nog worden getest.  

Het vroegtijdig starten van een ondersteunende behandeling kan aantal sterfgevallen door ebola aanzienlijk verminderen

WHO

Ebola is een ernstige, vaak dodelijke ziekte. Er bestaan zes verschillende varianten, waarvan er drie (Bundibugyo, Soedan en Zaïre) eerdere grote dodelijke uitbraken hebben veroorzaakt. De sterftecijfers van deze Soedan-variant varieerden bij eerdere uitbraken van 41 tot 100 procent, schreef de WHO in een verklaring. "Het vroegtijdig starten van een ondersteunende behandeling kan het aantal sterfgevallen door ebola aanzienlijk verminderen", klonk het nog. 

Hoofdstad Kampala. De ebola-uitbraak bevindt zich op zo'n 150 kilometer van de hoofdstad.

Meest gelezen