Werken aan het nieuwe VRT-gebouw kunnen starten in november

De werken aan het nieuwe VRT-gebouw kunnen in november van start gaan. Na de stedenbouwkundige vergunning is nu ook de milieuvergunning afgeleverd. Over vier jaar moet het nieuwe gebouw volledig klaar zijn.

De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe VRT-gebouw was al in juni 2022 in orde. Nu ook de milieuvergunning is afgeleverd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een moment bepaald voor de start van de werken: eind november. 

"Het nieuwe VRT-huis wordt het sluitstuk van het innovatietraject dat we met de Vlaamse publieke omroep aan het lopen zijn. Over enkele jaren staat er op die manier een heel nieuwe VRT: een moderne publieke omroep in een fris en open gebouw dat samenwerken, innoveren en verbinden stimuleert", zegt VRT-CEO Frederik Delaplace daarover.

Het nieuwe VRT-gebouw wordt 65.000 vierkante meter groot en komt op de huidige site aan de Reyerslaan, als onderdeel van een nieuw Mediapark. Het nieuwe omroepgebouw komt achter het huidige gebouw, dat later nog wordt afgebroken. 

De nieuwe constructie heeft een gelijkvloers met mezzanine, en drie bovenliggende verdiepingen. Er komen vijf binnentuinen en in totaal 5.000 vierkante meter groene ruimte. Het nieuwe VRT-gebouw zal bovendien niet meer verwarmd worden op gas of stookolie, maar wel via zonnepanelen en via geothermie of aardwarmte.

"Nu de bouw van het nieuwe mediahuis kan starten, neemt onze publieke omroep opnieuw een grote stap richting de toekomst", zegt Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). 

"Een modern mediabedrijf verdient de meest optimale infrastructuur. Aan de legendarische Reyerslaan komt er naast de vertrouwde toren een duurzaam mediagebouw dat inspeelt op de meest recente evoluties in het medialand. Ook voor de medewerkers en partners van VRT wordt dit een aangename werkplek."

De bouw van het nieuwe VRT-gebouw is in handen van architectenbureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets. In het team zitten ook ingenieursbureaus Tractebel en CES, bouwer van tv- en radiostudio's Ideal Acoustics, bouwbedrijven Willemen Construct en Jan De Nul Group en bouwtechnologiegroep EEG. Een eerdere samenwerking met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs (Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects + Arup UK + VK group) werd stopgezet, toen bleek dat het project niet binnen budget kon worden gerealiseerd. Het vooropgestelde budget voor het nieuwe VRT-gebouw is 133,5 miljoen euro.

Meest gelezen