Radio 2

Oprit A12 aan Plantentuin in Meise gaat definitief dicht

De oprit naar de A12 aan de Plantentuin in Meise gaat definitief dicht. De oprit was al een hele tijd op proef gesloten en dat blijft nu zo. "Het is er te gevaarlijk", zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. "Auto's en fietsers moeten er elkaar constant kruisen, wat in het verleden al tot zware ongevallen heeft geleid." 

Op 6 december 2021 werd de oprit aan de Plantentuin in Meise afgesloten. Het ging om een proefopstelling met slechts één doel: de verkeersveiligheid vergroten. De oprit was geregeld het toneel van verkeersongevallen, tussen auto's en fietsers en tussen auto's onderling. Nog geen jaar later heeft het Agentschap Wegen en Verkeer nu beslist om de oprit definitief te sluiten. 

Impact afsluiting is eerder beperkt en er zijn niet zoveel negatieve gevolgen

Ruben Algaba, schepen van Mobiliteit in Meise (LB+)

“We waren in het begin zelf gekant tegen het afsluiten van de oprit omdat we meer verkeer en dus ook files vreesden in de dorpskern”, zegt schepen van Mobiliteit in Meise, Ruben Algaba (LB+). “Nu blijkt uit tellingen tijdens de proefperiode dat de impact eerder beperkt bleef en dat er niet zoveel negatieve gevolgen zijn, waardoor we de oprit definitief zullen sluiten. "

Petitie

Buurtbewoners probeerden nog via een petitie de oprit te behouden, maar 575 handtekeningen mochten niet baten. "De oprit afsluiten verlegt het probleem, want ook het Rondplein Manke Vos in Wolvertem is niet veilig voor fietsers en voetgangers", stelt initiatiefneemster van de petitie Ann de Kreyger uit Meise. "Door het afsluiten van de oprit Plantentuin zal er daar veel meer verkeer zijn en het zal er dus ook gevaarlijker zijn. Bovendien is die oprit nog korter dan die van de Plantentuin en dus gevaarlijker. “ 

Nieuwe oprit

De schepen van Meise beseft dat door de afsluiting veel mensen kilometers moeten omrijden als ze richting Ring willen rijden via de A12. “Ofwel moeten ze via de oprit Strombeek-Bever gaan, ofwel via het Rondplein in Wolvertem. Daar zijn wachttijden aan de verkeerslichten. Daarom blijven wij pleiten voor een nieuwe oprit aan de Baradouz, zodat mensen van Meise daar rechtstreeks de A12 richting Brussel kunnen nemen.”  

Meest gelezen