Politie in Zwijndrecht leert kinderen al spelend veilig op het internet te surfen via online spel

In Zwijndrecht leert de politie kinderen spelenderwijs aan hoe ze veilig het internet kunnen gebruiken. Ze doen dat als eerste in Vlaanderen met het online spel “Hackshield”. In Nederland is het spel al langer in gebruik en blijkt het goed te werken.

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar die in het vierde, vijfde of zesde leerjaar zitten in Zwijndrecht, krijgen voortaan op een leuke manier les over de mogelijkheden en gevaren van het internet. Dat gebeurt via het spel "Hackshield" dat de politie van Zwijndrecht in de drie basisscholen van de gemeente heeft voorgesteld. “Het spel gaat over verschillende thema’s zoals cyberpesten, maar ook over wat een sterk wachtwoord is of waarvoor je moeten opletten als je online dingen opzoekt”, vertelt Tom Marcelo van Politiezone Zwijndrecht.

De kinderen moeten zich eerst via een e-mailadres registreren, waar ze ook toestemming van hun ouders voor nodig hebben. Daarna kunnen ze aan de slag met een basistraining waarbij ze vragen en een aantal problemen moeten oplossen en punten kunnen verzamelen. “Bij de politie koppelen we er zelf ook een wedstrijd aan vast. Wie slaagt voor de opleiding kan een schild verdienen en krijgt een diploma van “junior cyberagent”, zegt Marcelo.

In Nederland blijkt het een goed concept, dus we hopen dat het hier even goed aanslaat
Tom Marcelo van Politiezone Zwijndrecht

"Hackshield" is een Nederlands spel dat in Nederland ondertussen al wat bekendheid heeft en waar al heel wat kinderen mee aan de slag zijn gegaan. “Het blijkt er een goed concept te zijn, dus we hopen dat het in Vlaanderen even goed aanslaat”, aldus Marcelo.

“Het uiteindelijke doel is dat de kinderen ook hun ouders en grootouders kunnen bijstaan met eventuele problemen online." Het spel kan individueel gespeeld worden, maar ook in klasverband. De leerkracht lost dan samen met de leerlingen een probleem op over een bepaald thema.

Meest gelezen