Andrea Piacquadio

Topchefs runnen restaurant met Gentenaars met jongdementie: "De kans geven om hun talenten te tonen"

Gent krijgt er volgende maand tijdelijk een restaurant bij dat gerund wordt door topchefs, mensen met jongdementie en studenten van de Gentse Hotelschool. Restaurant "Het Moment" zal twee dagen open zijn. De opbrengst gaat naar een festival voor mensen met jongdementie. "In Gent wonen zo'n 200 mensen met jongdementie, met dit restaurant willen we hen de kans geven om hun talenten te tonen", zegt schepen Rudy Coddens (Vooruit).

Patissier en chocolatier Joost Arijs, Olly Ceulenaere van restaurant Publiek, Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir, Kim Devisschere van Roots, Karel De Clercq van Komparto en Ignace Wattenberge van Lys d'Or: deze zes Gentse topchefs openen binnenkort samen een restaurant. Niet dat is het grote nieuws, wel dat ze daarbij de hulp krijgen van studenten van de Hotelschool én van mensen met jongdementie. 

We willen hen de kans geven om hun talenten te tonen en te laten zien dat ze ondanks hun ziekte nog een belangrijke bijdrage kunnen leveren

Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Zorg

En het zijn net die laatste die Gent in de picture wil zetten. "Morgen is het Werelddag Dementie", legt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit) uit. "Die dag willen we positieve aandacht vragen voor dementie en in het bijzonder voor jongdementie."

"In Gent wonen een 200-tal mensen met jongdementie, dat wil zeggen dat ze tussen de 30 en 65 jaar zijn. Met ons restaurant willen we hen de kans geven om hun talenten te tonen en te laten zien dat ze ondanks hun ziekte nog altijd een belangrijke bijdrage kunnen leveren."

Het Moment

Het restaurant krijgt de naam "Het Moment" en het zal twee dagen open zijn, op 12 en 19 oktober. "De naam van het restaurant is niet toevallig gekozen. Mensen met jongdementie leven in het hier en het nu, ze moeten het moment grijpen." 

Met de opbrengst wordt een festival voor mensen met jongdementie georganiseerd

Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Zorg

Voor vijf gangen betaal je 75 euro. "Voor zes topchefs valt dat heel goed mee. En de opbrengst vloeit volledig terug naar de doelgroep. Zorgorganisaties willen er volgend jaar een dagfestival voor mensen met jongdementie mee organiseren", besluit Coddens. 

kasto80

Meest gelezen