CLI

Volledige centrum van Westerlo wordt zone 30

In de gemeente Westerlo wordt het volledige centrum een zone 30. Dat is op de gemeenteraad gestemd. Binnen de ring mag er in geen enkele straat sneller dan 30 kilometer per uur gereden worden. Die bessling is genomen om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in het centrum te verhogen, en om sluipverkeer tegen te gaan.

Op de gemeenteraad van Westerlo is gisteravond gestemd om in het volledige centrum een zone 30 in te voeren. Het is de bedoeling om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in het centrum te verhogen. “We hebben een aantal jaar gewerkt aan een snelheidsplan voor de volledige gemeente en dat plan is een jaar geleden afgeklopt op de gemeenteraad”, zegt Kristof Welters (CD&V), schepen van mobiliteit en fietsbeleid. “Zo zijn er heel wat zone 30’s uitgebreid, hebben straten een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur gekregen en hebben we een mobiliteitsstudie over het centrum binnen de ring opgestart.”

In het centrum zijn vele handelszaken, scholen en een rusthuis, met dagelijks duizenden voetgangers en fietsers

Kristof Welters (CD&V), schepen van mobiliteit en fietsbeleid

Uit die studie kwamen verschillende conclusies naar voor, maar de belangrijkste was volgens de schepen dat het verlagen van de snelheid van 50 naar 30 in het hele centrum binnen de ring, belangrijk is voor de verkeersveiligheid. “In het centrum van Westerlo zijn vele handelszaken, maar ook verschillende scholen, een kinderopvang en een rusthuis. Daardoor zijn er dagelijks duizenden fietsers en voetgangers en is het een logische stap om alles binnen het centrum naar 30 kilometer per uur te brengen”, besluit Welters.

Sluipverkeer

Naast een betere verkeersveiligheid wil de gemeente ook sluipverkeer tegengaan. “Er is de bekende doorsteek vanuit de richting Bergom waarbij mensen de Polderstraat inrijden naast het Kasteel de Merode om zo door het centrum richting Sint-Lambertusstraat te rijden. Dat doen ze om de verkeerslichten aan de ring te ontwijken, maar dan wordt er al snel door het centrum gevlamd”, zegt Welters. “We hopen dat die zone 30 mensen onmoedigt om die snelle doorsteek te maken.”

De zone 30 is van kracht in het hele centrum. “We hebben ervoor gekozen om binnen de ring alles 30 kilometer per uur te maken. Dat is het duidelijkste voor iedereen”, aldus Welters. De gemeente hoopt nog voor het einde van het jaar te kunnen starten met de zone 30 in het centrum. Dat zal afhangen van hoe snel alle verkeersborden geleverd worden.

Meest gelezen