Werken aan gevaarlijk kruispunt op Ring rond Gent in Wondelgem komen dichterbij

Nog enkele maanden en de grote werken beginnen aan het gevaarlijke kruispunt op de R4 (ringweg rond Gent) in Wondelgem. Ondertussen zijn ook nog meer details bekend over hoe het kruispunt er precies gaat uitzien. 

Het beloven grote wegenwerken te worden om het gevaarlijke kruispunt op de R4 (ringweg rond Gent) in Wondelgem aan te pakken. Het kruispunt zorgt al jaren voor problemen. Het is het drukste kruispunt op de R4.  Er staan vaak lange files, de trams moeten er de drukke ring kruisen, en ook voor fietsers is het er niet echt veilig. Daarom wordt het kruispunt vanaf maart volgend jaar helemaal veranderd. Onlangs is de aannemer aangesteld die de werken zal uitvoeren, en hij heeft de plannen nu geoptimaliseerd.

Het is de bedoeling dat het doorgaand verkeer op de R4 van Gent naar Zelzate vrije baan krijgt in Wondelgem, en dat het verkeer niet langer aan verkeerslichten moet passeren. Op het kruispunt in Wondelgem zal de R4 daarom voor een deel in een tunnel gaan, ongeveer over een afstand van 300 meter. Bovenop de tunnel zal het lokaal verkeer rijden, en ook de trams en fietsers. Er komen ook 2 nieuwe fietsbruggen, zodat fietsers niet meer in contact komen met voertuigen. En om de R4 te kunnen op- en afrijden, komt er een lussensysteem, zoals bij autosnelwegen.   

7 jaar verkeershinder

In maart 2023 starten de voorbereidende werken om het kruispunt in Wondelgem te veranderen. In 2024 starten dan de eigenlijke wegenwerken. Die zullen 7 jaar duren en voor veel verkeershinder zorgen. "De werken aan het kruispunt in Wondelgem zijn zo complex, dat we er 7 jaar lang in verschillende fasen zullen aan moeten werken", zegt Marijn Struyf van de Werkvennootschap. "Momenteel bekijken we wat we kunnen doen om de hinder zo klein mogelijk te houden. Maar het is nu al een druk kruispunt, en met de grote werken, zal het zeker voor veel hinder zorgen. Dat zal niet altijd zo zijn, maar het is moeilijk te zeggen wanneer er waar hinder zal zijn."

kasto80

Meest gelezen