Unsplash

Na oproep van woonzorgcentrum in Hamme: boer Thomas wil met koe Julie langsgaan bij bewoners met dementie

Het was een opmerkelijke oproep vorige week van woonzorgcentrum Sint-Jozef in Moerzeke bij Hamme. Het rusthuis zocht een rustige koe die de bewoners met dementie kon bezoeken op de afdeling. En ze hebben er eentje gevonden. Boer Thomas uit Merchtem wil graag met zijn koe Julie langskomen. 

Contact met dieren zorgt voor positieve effecten bij mensen die dementie hebben. Daarom kreeg de afdeling dementie van het woonzorgcentrum Sint-Jozef uit Moerzeke bij Hamme eerder al kippen, poezen, mini-paardjes, varkens en cavia’s over de vloer. De dieren zorgen voor rust bij de bewoners met dementie, en roepen ook herinneringen op. Daarom lanceerde het woonzorgcentrum vorige week een oproep om een koe te vinden. Een rustige koe die bij de bewoners met dementie op bezoek kon komen.  En boer Thomas Verspecht uit Merchtem in Vlaams-Brabant was meteen bereid om met zijn koe Julie langs te komen. Zaterdag zullen de bewoners koe Julie kunnen ontmoeten. 

De bewoners mogen mijn koe Julie aaien en knuffelen. Ze zal niets liever hebben.
Boer Thomas

"Julie is de lievelingskoe van ons papa", vertelt Thomas. "Ze is al 5 jaar bij ons op de boerderij. Ze is hier geboren, maar haar mama wou het kalfje niet laten drinken. We hebben ze dus zelf melk moeten geven met een emmer. Daardoor is ze mensen gewoon. Het is een hele brave. Je kan er zelfs op gaan liggen, als je dat zou willen."

Boer Thomas kijkt er alvast naar uit om zaterdag met koe Julie langs te gaan in het woonzorgcentrum in Hamme. "Ik ga Julie met mijn tractor en dierenkar naar Hamme brengen. De rusthuisbewoners kunnen ze dan aaien of knuffelen. Julie zal niets liever hebben. Vaak zeggen mensen : het is maar een domme koe. Maar dat is echt niet waar, je krijgt er veel liefde van."

kasto80

Meest gelezen