Radio2

Yvonne Reynders (85) is tweede wielericoon op de Koppenmuur in Roeselare

Yvonne Reynders (85), de viervoudige wereldkampioene op de weg, heeft een muurschilderij gekregen in de galerij van de wereldkampioenen van het Wielermuseum Koers. Na Freddy Maertens is het pas het tweede wielericoon dat een muurschilderij krijgt. Een erkenning die Reynders tot tranens toe bewoog. "Na al die jaren is dit een grote eer die mij te beurt valt", zegt de wielerkampioene.

In heel de wielergeschiedenis is er bijna niemand die zo’n palmares voor kan leggen. Reynders werd vier keer wereldkampioene op de weg (1959, 1961, 1963 en 1966) maar behaalde ook een regenboogtrui op de piste (WK achtervolging in 1961, 1963 en 1965). Daarnaast werd ze nog zes keer Belgisch kampioen in de achtervolging, drie keer Belgisch kampioen op de weg en één keer Belgisch kampioene in de sprint. "Een echt icoon in de mondiale wielersport, maar bijna niemand die nu nog over haar sprak. Het leek ons een gepast eerbetoon voor Reynders om haar in onze galerij van wereldkampioenen een plaats te geven", zegt Thomas Ameye, directeur van KOERS. 

Pionier van vrouwenwielrennen

Reynders, geboren in Schaarbeek en wonend in Zoersel, was de dochter van een kolenhandelaar en leverde in haar jeugd de kolen per bakfiets aan de klanten. Daar legde ze de basis voor haar fysieke kracht waarmee ze telkens de bovenhand haalde in de meeste wedstrijden waaraan ze deelnam. Haar titels haalde ze in de pioniertijd van het vrouwenwielrennen. Het is jammer dat het vrouwenwielrennen pas na haar carrière een Olympische discipline werd, anders zag haar erelijst er nog mooier uit. 

Na al die jaren is het een hele eer die mij te beurt valt!

Yvonne Reynders (85), Belgisch wielericoon uit de pioniertijd van de sport

Persoonlijk archief verhuist naar KOERS

Tijdens de inhuldiging van de muurschildering, deelde Yvonne Reynders mee dat haar persoonlijk archief zou verhuizen naar Roeselare. "Eerder dit jaar kreeg ik een wielerwedstrijd die mijn naam draagt (GP Yvonne Reynders in Noorderwijk, Herentals, nvdr) en dat deed al enorm veel deugd. Maar dat ik hier op de koppenmuur sta naast Freddy Maertens, daar kon ik alleen maar van dromen. Het voelt aan als de erkenning die ik jarenlang heb gemist", zei ze geëmotioneerd. "Daarom dat ik mijn persoonlijk archief, met heel wat medailles en foto’s uit mijn beste jaren, aan KOERS toevertrouw."

Mooi plekje in ons museum

"We willen met dit portret de figuur van Yvonne Reynders en haar prestaties terug naar voor schuiven, want je kan best stellen dat ze een vergeten icoon is van de Belgische wielersport", zegt Thomas Ameye. "De medailles die ze schenkt aan het museum krijgen een mooi plekje naast de truien die hier al hangen en de affiche van het WK in Ronse dat ze in 1963 heeft gewonnen. Ze verdient zo’n aandacht, alleen al omdat zij de vrouw is die in de beginjaren mee het pad heeft geëffend voor de Belgische vrouwensport."

Roeselare gaf in het wielermuseum KOERS de erkenning die Yvonne Reynders al jarenlang verdiende
Radio2

Meest gelezen