Gemeente Kontich

Kontich blundert: zwembad moet maandenlang dicht na administratieve fout

Zwembad De Nachtegaal in Kontich moet vanaf morgen meerdere maanden dicht omdat de milieuvergunning niet meer in orde is. Het gemeentebestuur was daar niet van op de hoogte. Het zou om een administratieve fout gaan. Er moet nu een nieuwe aanvraag gebeuren en die zal mogelijk niet meer rond geraken voor het einde van het jaar.

Eind vorige week kreeg het gemeentebestuur van Kontich te horen dat zwembad De Nachtegaal geen geldige milieuvergunning meer heeft. "Je zou dat moeten zien aankomen, maar wij wisten het niet", zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA). "De administratie heeft ons niet op de hoogte gesteld. Wij weten niet wanneer een vergunning al dan niet afloopt of wat de juiste data zijn. Dat is aan onze administratie en is niet gebeurd."

Het kan niet dat je niet voldoet aan decreten. Een decreet is geen vodje papier
Bart Seldelachts (N-VA), burgemeester van Kontich

In de praktijk voldoet het zwembad wellicht wel aan de voorwaarden. "Als je kijkt naar de belangrijkste parameters zoals de waterkwaliteit, is die bij de betere in Vlaanderen", zegt Seldeslachts. "Het zwembad is dus niet onveilig, maar we hebben toch beslist om het zwembad vanaf morgen te sluiten. We moeten het goede voorbeeld geven. Het kan niet dat je niet voldoet aan decreten. Een decreet is geen vodje papier."

Nieuwe aanvraag

Vooraleer het zwembad opnieuw kan openen, moet er een nieuwe aanvraag worden ingediend. Daarvoor moet de gemeente een dossier opstellen, waarvoor het een extern bureau inschakelt. "We zitten dan in een normale omgevingsaanvraag voor een milieuvergunning die tot 107 dagen kan duren. We hopen dat het sneller kan, maar ik denk dat het moeilijk wordt om het voor het einde van het jaar rond te krijgen", zegt de burgemeester. Het zwembad zal dus meerdere maanden gesloten blijven.

Het zijn al zeer moeilijke tijden voor iedereen en nu het zwembad moeten sluiten, is enorm pijnlijk

Bart Seldelachts (N-VA), burgemeester van Kontich

De burgemeester betreurt dat het zo is moeten lopen. "Het is bijzonder jammer dat door een administratieve fout de publieke dienstverlening er zwaar onder te lijden heeft", geeft Seldeslachts toe. "Zeker voor scholen en sportverenigingen die al een zwemachterstand hadden door corona, maar ook gewoon voor elke burger. Het zijn al zeer moeilijke tijden en dan moeten we het zwembad sluiten, dat is bijzonder pijnlijk." In de ruime regio is er al een tekort aan zwembaden om alle scholen te kunnen laten zwemmen, dus het is niet duidelijk waar iedereen in de tussentijd naartoe zal kunnen gaan.

De gemeente Kontich gaat nu bekijken hoe het is misgelopen en plant in oktober een extra vergadering om te zien hoe ze hun organisatie moeten bijsturen. Daarnaast wordt ook gekeken naar andere gebouwen in de gemeente die mogelijk niet in orde zouden zijn. 

Meest gelezen