PA

29 miljoen Britse kijkers, 25 uur aanschuiven en 5.949 Britse militairen: de begrafenis van de Queen in cijfers 

Meer dan 29 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk volgden afgelopen maandag de uitvaart van koningin Elizabeth live op televisie. Meer dan 5.000 militairen werden sinds haar dood op 8 september ingezet om "Operatie London Bridge" in goede banen te leiden. 10 dagen lang was het Verenigd Koninkrijk in nationale rouw. Een blik op de cijfers achter de "begrafenis van de eeuw".

 • 10: Op 8 september 2022 overleed Queen Elizabeth II. De Britse koningin werd 96 jaar oud en had maar liefst 70 jaar op de troon gezeten. Het was de start van 10 dagen van nationale rouw in het Verenigd Koninkrijk. 
 • 29.200.000: Het aantal mensen die de uitvaart van koningin Elizabeth II live gevolgd hebben via de Britse tv. Dat aantal is een schatting en houdt geen rekening met mensen die via een app of via het internet de tv-uitzendingen gevolgd hebben. Dat is minder kijkers dan voor de uitvaart van prinses Diana in 1997 (32,1 miljoen), maar toen was er natuurlijk nog geen sprake van bijvoorbeeld de BBC iPlayer. Het best bekeken programma in de Britse tv-geschiedenis is de finale van het WK voetbal in 1966 tussen Engeland en West-Duitsland (32,3 miljoen kijkers). 

  De meeste mensen in het VK volgden de begrafenis via de openbare omroep: zo'n 19,5 miljoen mensen stemden af op BBC One en nog eens 2 miljoen Britten keken naar BBC Two, waar dezelfde tv-uitzending werd voorzien van gebarentaal. ITV was goed voor zo'n 5,3 miljoen kijkers en nog eens meer dan een miljoen mensen volgden de plechtigheden via Sky News of Sky Sports, waar voor de gelegenheid eens geen voetbal of rugby te zien was.

Ook in België lokte de uitvaartplechtigheid van de Queen heel wat mensen naar het tv-scherm. Ongeveer 1,6 miljoen Vlamingen volgden de ceremonie via de live-uitzending van VRT NWS op Eén. Dat is meer dan 25 procent van de Vlamingen. Zo'n 1,2 miljoen mensen volgden de begrafenis op televisie via VTM Nieuws.

 Er is nog geen zicht op hoeveel mensen er wereldwijd de ceremonie hebben gezien.

De uitvaart van de koningin was te zien op meer dan 50 Britse tv-zenders.
PA
 • 25 uur: Zo lang hebben sommige mensen in de rij gestaan in Londen om een laatste groet te brengen aan de Queen. De gigantische rij liep van Westminster Hall langs de rivier de Thames tot aan Southwark Park, zo'n 7 kilometer verderop. Vrijdag werd de toegang tot de zogenaamde "queue" door de drukte zelfs enkele uren afgesloten. Dat leidde ertoe dat er een officieuze rij ontstond om in de officiële rij te gaan staan. In de nacht van vrijdag op zaterdag meldde het Britse Culture Department dat de mensen achteraan in de rij 25 uur zouden moeten aanschuiven alvorens Westminster Hall te bereiken.
 • 250.000: Minstens zoveel mensen hebben volgens de Britse autoriteiten op vier dagen tijd aangeschoven in de "queue" om de koningin nog een laatste keer te groeten. Er is geen officieel wereldrecord van langste wachtrij, maar volgens Guinness World Records was de rij om koning George VI (Elizabeth's vader) te groeten in 1952 nog iets langer. In "The Great Queue" - zoals die toen genoemd werd - zouden zo'n 300.000 mensen gestaan hebben.
Zelfs 's nachts trotseerden de Britten de kou om hun Queen nog een laatste keer te kunnen groeten.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.
 • 5.949: Vanaf haar dood op 8 september tot aan de begrafenis van de Queen op maandag 19 september werden maar liefst 5.949 Britse militairen  ingeschakeld om de hele operatie in goede banen te leiden. Het gaat om 4.416 infanterie-eenheden van het Britse leger, 847 leden van de zeemacht en 686 militairen van de luchtmacht. Daarnaast werden ook 175 militairen ingeschakeld van andere naties in het Gemenebest.
 • 142: De staatsbegrafenis van Elizabeth II ving aan met een rouwstoet door de straten van Londen van Westminster Hall naar Westminster Abbey. De affuit, waarop de kist met het stoffelijk overschot van de koningin lag, werd getrokken door 142 matrozen. De stoet werd ook muzikaal begeleid door zowat 200 muzikanten.
2022 Samir Hussein
 • 2.000: De grootste begrafenisceremonie vond maandag plaats in Westminster Abbey. Maar liefst 2.000 hoogwaardigheidsbekleders maakten de dienst van dichtbij mee. Staatshoofden, regeringsleiders en leden van koninklijke families van over de hele wereld - inclusief Amerikaans president Joe Biden en onze koning Filip en koningin Mathilde - tekenden present. Voor de tweede ceremonie in Windsor die in "intiemere kring" plaatsvond, waren 800 mensen uitgenodigd. 
 • 6: Onder de genodigden in Westminster Abbey waren ook veel Britse politici. 6 voormalige Britse eerste ministers woonden de dienst bij: John Major, Tony Blair, Gordon Brown, Theresa May, David Cameron en Boris Johnson. Ook huidig premier Liz Truss was aanwezig. Tijdens haar 70-jarige periode op de troon heeft koningin Elizabeth II 15 Britse premiers meegemaakt, van Winston Churchill tot Liz Truss.

BEKIJK - Alle voormalige, nog levende Britse premiers arriveren tegelijk in Westminster Abbey:

Videospeler inladen...
 • 2: Aan het einde van de plechtigheid in Westminster Abbey werd de “Last post” gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte in het hele Verenigd Koninkrijk. Daarna weerklonk na meer dan 70 jaar voor het eerst "God save the King" in plaats van "God save the Queen".
 • 2.868: Het aantal diamanten op de keizerlijke staatskroon (Imperial State Crown) die net als de rijksappel en de scepter op de kist van koningin Elizabeth lag. De kroon is gemaakt van goud en niet alleen bezet met diamanten, maar ook met 369 parels, 17 saffieren, 11 smaragden en 4 robijnen. Net voordat de kist in de Royal Vault in St. George's Chapel in Windsor werd neergelaten, werden de juwelen verwijderd zodat ze zouden kunnen terugkeren naar de Tower of London.
2022 Max Mumby/Indigo
 • 3: Honderdduizenden mensen zakten maandag af naar Londen of Windsor om de begrafenis van de Queen zelf te kunnen bijwonen. De Britse vervoersmaatschappijen lieten weten dat ze voorbereid waren om tot een miljoen mensen te vervoeren.

  Maar er waren ook 3 speciale gasten aanwezig op de rouwstoet aan Windsor Castle. Prins Andrew bracht Muick en Sandy, de twee geliefde corgi’s van de overleden koningin, mee en ook Emma, haar favoriete pony, was van de partij. 

BEKIJK - Ook Muick, Sandy en Emma vangen een laatste glimp op van koningin Elizabeth II:

Videospeler inladen...
 • 1: Alles draaide de afgelopen twee weken in het Verenigd Koninkrijk en bij uitbreiding misschien wel een groot deel van de wereld om die ene Queen: de enige Britse vorstin die meesten onder ons in hun leven hebben meegemaakt.

  Na een laatste tocht van Westminster Hall naar Windsor Castle - die wereldwijd gevolgd werd door honderden miljoenen mensen - vond ze rust in St. George's Chapel bij haar overleden man, haar ouders en haar zus.
2022 Max Mumby/Indigo

Meest gelezen