De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping op regionale top vorige week
Sputnik

China roept op tot "staakt-het-vuren via dialoog" na toespraak van Poetin over "gedeeltelijke militaire mobilisatie"

China heeft Rusland opgeroepen om "via dialoog tot een staakt-het-vuren" te komen in de oorlog met Oekraïne en drong aan om "de territoriale integriteit van alle landen te respecteren". Peking deed dit nadat de Russische president Vladimir Poetin eerder op de dag een "gedeeltelijke militaire mobilisatie" had aangekondigd.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Wang Wenbin zei: "Wij roepen de betrokken partijen op om tot een staakt-het-vuren te komen, via dialoog en overleg, en om zodra het kan tot een oplossing te komen die de veiligheidsbekommernissen van alle partijen regelt". 

"De soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen moeten worden gerespecteerd. De doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties moeten worden gevolgd", zei de woordvoerder nog op een persconferentie.

 China staat klaar om met "de internationale gemeenschap samen te werken om een ​​constructieve rol te blijven spelen bij het de-escaleren van de situatie".

Poetin wil "gedeeltelijke militaire mobilisatie"

De Russische president Poetin heeft vanmorgen een "gedeeltelijke mobilisatie" afgekondigd en dreigde om "alle beschikbare middelen" uit zijn arsenaal in te  zetten om zijn grondgebied te beschermen, in het bijzonder tegen het Westen.

Gisteren kondigde Rusland nog maar aan dat ze referenda zullen organiseren over een aanhechting bij Rusland in de Oekraïense regio's die door Moskou worden gecontroleerd. Volgens experts wijst dit opnieuw op een paniekreactie van het Kremlin.

BEKIJK - Een fragment uit de toespraak van president Poetin waarin hij de gedeeltelijke mobilisatie aankondigt:

Videospeler inladen...

China en Rusland groeiden naar elkaar toe

China en Rusland groeiden de afgelopen jaren naar elkaar toe in wat ze hebben beschreven als een "ongehinderde" relatie die is gericht op het tegengaan van de wereldwijde dominantie van de Verenigde Staten.

Vorige week ontmoetten Poetin en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping elkaar in Oezbekistan op een regionale top van de Shanghai-Samenwerkingsorganisatie (SSO). De Euraziatische organisatie is de grootste en snelst groeiende regionale organisatie ter wereld. 

Met deze oproep keurt China opnieuw de oorlog duidelijk af en probeert het beide partijen te laten verzoenen. "Maar tegelijk blijft China zo veel mogelijk producten op de Russische markt brengen en blijft Peking grondstoffen aan gunstige tarieven kopen op de Russische markt", duidt Ruslandkenner Jan Balliauw.

De Chinese president Xi Jinping op regionale top
Sputnik

Meest gelezen