Belga

Megafusie tussen Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken en Tielt-Winge zal dienstverlening niet verbeteren, zegt studie

Een fusie van Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken en Tielt-Winge zal de dienstverlening naar de inwoners toe niet opvallend verbeteren. Dat besluit een studiebureau na een analyse in opdracht van de vier gemeentebesturen. De kans dat er een nieuwe, grote fusiegemeente komt in het Hageland wordt zo alsmaar kleiner.

In het voorjaar van 2022 lieten vier Hagelandse gemeenten – Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken en Tielt-Winge – samen een bestuurskrachtanalyse uitvoeren. Bestuurskracht is de capaciteit van een gemeentebestuur om zijn taken naar behoren uit te kunnen voeren. Het doel was na te gaan waar de sterke punten en de aandachtspunten van de verschillende gemeentebesturen zitten op bijvoorbeeld financieel of personeelsvlak. Het studiebureau formuleert nu voor elke gemeente adviezen om die lokale bestuurskracht in de toekomst te kunnen garanderen.

Beter met een grote stad erbij

En de conclusies zijn niet mals, stelt burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) van Tielt-Winge in een gesprek met Radio2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Het ziet er eigenlijk heel slecht uit voor de kleine besturen in het Hageland", stelt hij onomwonden. "De vier gemeentebesturen krijgen hetzelfde advies: fusioneren is strategisch gezien een verstandige beslissing, maar het zal niet het verwachte resultaat geven op vlak van verbeterde dienstverlening en van verbeterde financiële slagkracht. Er wordt ons aangeraden om het bredere plaatje te bekijken, met name een fusie met een stad zoals Diest, Aarschot of Tienen."

Geen draagvlak?

"Ik betreur dat", zegt Beeken. "Ik denk niet dat mijn inwoners staan te trappelen om aansluiting te zoeken bij een grote stad. Denk maar aan het mislukte fusieverhaal van Boortmeerbeek en Mechelen. Daar was geen draagvlak voor."

"Ik ga nog even overleg plegen met Lubbeek, maar ook daar is er weinig enthousiasme. Dus ik geef dat weinig kans. Het zal dus nog even duren voor het in het Hageland tot een fusie komt. Als die er al komt", zegt Beeken. "Ik blijf persoonlijk wel voorstander van een fusie in het Hageland, want ik wil niet opgeslokt worden door een stad", blijft de burgemeester herhalen.

Hans Vandenberg (CD&V), de burgemeester van Bekkevoort, deelt die mening. "Ik ben altijd tegen fusies geweest. Ik vind het nog altijd spijtig, maar we moeten de realiteit wel onder ogen durven zien. Dan ga ik liever vooraf gesprekken aan met mogelijke partners dan nadien gedwongen te worden door de hogere overheid." Vandenberg wil de resultaten van het onderzoek eerst voorleggen aan de gemeenteraad en ook de inwoners daar verder over inlichten. "Maar persoonlijk wil ik met iedereen praten. Er wordt ons aangeraden om ook naar grotere partners te gaan kijken, dus ik wil zeker vrijblijvend aan tafel gaan zitten met pakweg Diest of Scherpenheuvel-Zichem over een eventuele fusie", besluit hij.

De burgemeesters van Kortenaken en Geetbets willen voorlopig geen extra commentaar geven. In de loop van de volgende weken zullen tijdens informatievergaderingen ook de leden van de verschillende gemeenteraden over het rapport geïnformeerd worden. Op de daarop volgende gemeenteraden worden de volgende stappen per bestuur verder besproken en zal er ook verder worden gecommuniceerd naar de bevolking.

Meest gelezen