Copyright Dazeley

Politie ziet cocaïnegebruik in Leuven toenemen: "Drugs zijn op veel plaatsen aanwezig" 

Het gebruik van cocaïne in Leuven neemt duidelijk toe. Dat heeft de lokale politie gezegd tijdens een gemeenteraadscommissie over de veiligheid in de stad. Maar er zijn -nog steeds volgens de politie- in tegenstelling tot bijvoorbeeld Antwerpen geen criminele drugsorganisaties in de stad actief.   

De politie schetste tijdens de gemeenteraadscommissie veiligheid van dinsdagavond een uitgebreid beeld van de drugsproblematiek in de stad. Er werden geen concrete cijfers gegeven, maar er bestaat bij de lokale politie wel een duidelijk beeld van de heersende trends.  "We moeten niet naïef zijn, ook in Leuven zijn drugs op veel plaatsen aanwezig. Denk maar aan de scholen en het uitgaansleven", zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx. "We zien ook een duidelijke toename van het gebruik van cocaïne, vooral dan in de groep van 30- tot 40-jarigen", aldus Vranckx.

We moeten niet naïef zijn, ook in Leuven zijn drugs op veel plaatsen aanwezig

Marc Vranckx, woordvoerder politie Leuven

Controles

De lokale politie kijkt niet werkloos toe. "We houden geregeld controles. Zo zijn er bijvoorbeeld tweemaandelijks controles in de stationsomgeving en aan de scholen. Er gebeuren ook maandelijks controles in de beide gevangenissen en in de horeca. Tot slot peilen we ook tijdens verkeerscontroles niet alleen naar alcoholgebruik, maar ook naar druggebruik. Naast het repressieve luik is er uiteraard ook een uitgebreide preventiewerking", zegt Vranckx.

Geen bendes

Eén geruststelling: Leuven is niet in de ban van drugsbendes, zoals Antwerpen bijvoorbeeld. De drugs worden hier aan de man gebracht door koeriers uit andere plaatsen, zoals Antwerpen, Brussel of zelfs Nederland. "Antwerpen is echt de toegangspoort naar ons land voor drugs, dat is Leuven zeker niet", zegt Vranckx. 

Sommige ouders vragen ons waarmee we ons bezighouden als hun kind wordt betrapt op cannabis

Marc Vranckx, woordvoerder politie Leuven

Genormaliseerd

De Leuvense politie maakt zich wel zorgen over de "normalisering" van druggebruik. "In sommige middens is het gebruik van softdrugs zoals cannabis blijkbaar de normaalste zaak. Sommige ouders vragen ons waarmee we ons bezighouden als we hun kind hebben betrapt op het bezit of gebruik van cannabis", weet Vranckx. "Daarom zetten we ook enorm veel in op voorkoming en begeleiding, met de bedoeling om de betrokken jongeren te overtuigen om ermee te stoppen." 

Meest gelezen