James Webb-telescoop slaagt erin ringen van Neptunus vast te leggen

De James Webb-ruimtetelescoop heeft unieke beelden gemaakt van de planeet Neptunus en zijn ringen. De beelden geven waardevolle inzichten in zijn atmosfeer, zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Astronomen hebben de planeet niet meer zo duidelijk kunnen zien sinds de sonde Voyager 2 in 1989 in de buurt van Neptunus passeerde. Naast verschillende heldere, smalle ringen, toont de foto ook duidelijk de zwakkere stofbanden van de ijsreus, en zijn 7 van de 14 manen van de planeet vastgelegd. 

Neptunus fascineert onderzoekers sinds zijn ontdekking in 1846. De planeet bevindt zich 30 keer verder van de zon dan de aarde en draait in het meest afgelegen, donkere gebied van ons zonnestelsel. Op die afstand is de zon zo klein en zwak dat het middaguur op Neptunus vergelijkbaar is met een schemering op aarde.

De James Webb, die sinds juli van dit jaar operationeel is, is de krachtigste ruimtetelescoop ooit. Hij is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble en is ontwikkeld door de Verenigde Staten, Europa en Canada.

Meest gelezen