Richard Brocken/HH

Onder het motto "alle beetjes helpen": kleine ingrepen om je energieverbruik (een beetje) te verlagen

Met de hoge energieprijzen zijn heel wat mensen op zoek naar tips om komende winter zo veel mogelijk energie te besparen. Op het internet vind je veel nuttige tips, maar die zijn niet altijd voor iedereen betaalbaar. VRT NWS verzamelt daarom enkele eenvoudig toe te passen en vaak originele tips onder het motto "alle beetjes helpen".

Vervang je oude toestellen door energiezuinigere varianten, zorg dat je huis goed geïsoleerd is en plaats eventueel een warmteboiler. Het zijn nuttige tips om je energieverbruik - en het bijbehorende prijskaartje - komende winter te temperen, maar ze zijn niet voor iedereen weggelegd.

Veel mensen hebben nood aan eenvoudige ingrepen, waar geen al te grote budgetten tegenover staan en waarbij liefst ook niet te veel aan comfort moet worden ingeboet. Dat bewijzen onder meer de vele reacties op de oproep van energie-expert Alex Polfliet op Twitter.

Heel wat mensen deelden hun originele tips met de hashtag "#energiebesparen", wij pikken er graag enkele uit. Toegegeven: ze zullen niet het grote verschil maken op je energiefactuur, maar ze zijn wel gratis, makkelijk toe te passen én alle beetjes helpen, toch?

Houd warmte vast

"Dagelijks gaat er in onze huizen heel wat opgewekte warmte verloren", stelt energie-expert Polfliet. "Wij gooien warmte door het riool of laten ze ontsnappen door open ramen en deuren". Deze tips kunnen dat warmteverlies enigszins beperken:

 • Giet heet water niet zomaar weg: plaats na het koken een afvoerstop in de gootsteen en laat het water staan tot het afgekoeld is, het warmt zo mee de ruimte op.
 • Droog je af in de douche: na een warme douche blijft de warmte nog even in de douchecabine hangen, wie zich daar afdroogt en dan snel aankleedt moet niet de hele badkamer verwarmen.
 • Verlucht kort: zet verschillende ramen tegelijk 3 minuten open, zo ververs je de lucht zonder dat de koude de tijd krijgt om in je meubels en huisraad te trekken. Je hebt dan minder vermogen nodig om de ruimte weer op te warmen.
 • Strijk in de leefruimte: waarom de warmte van een strijkijzer verloren laten gaan in een kamer waar je de hele dag niet meer zal zitten?
 • Open de oven na gebruik: door de oven open te zetten, zorg je dat de warmte zich sneller verspreidt in de ruimte.

Gebruik toestellen efficiënt

Gebruik de toestellen die je al in huis hebt op een slimme manier. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

 • Vul je diepvries: zorg dat je diepvries goed gevuld is, desnoods met lege verpakkingen met water in. Je diepvries moet dan minder hard werken om op temperatuur te blijven.
 • Slim met de waterkoker: vaak is water al heet genoeg voor de waterkoker vanzelf afspringt, zet hem dus iets vroeger uit. Maak ook nooit meer water warm dan nodig is, dat duurt langer en kost daardoor meer energie.
 • Kook met het deksel op de pot: niet elk recept laat het toe, maar kook waar mogelijk met het deksel op je kookpot. Zo hou je de warmte beter vast. En net als bij de tip hierboven kan je het vuur vaak de laatste minuten al uitzetten.
 • Vermijd overbodig verbruik: trek stekkers van toestellen die je niet (meer) gebruikt, uit. Een extra (vaak oudere) frigo is daarvan een goed voorbeeld. 

Maak het gezellig

Vaak zijn energiebesparende tips nog eens gezellig ook, een win-win:

 • Spreek af met vrienden of familie: maak afspraken om bijvoorbeeld regelmatig voor elkaar te koken, zo bespaar je om de beurt op elektriciteit en verwarming. Jullie lichaamswarmte zal de ruimte bovendien helpen opwarmen.
 • Kruip dicht bij elkaar: veel mensen zullen deze winter naar een extra trui of fleecedeken grijpen, maar ook dichter bij elkaar gaan zitten kan helpen als je de verwarming deze winter een paar graden lager wil laten staan.

Meest gelezen