Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meer dan 300 doden en zeker 100.000 mensen ontheemd door overstromingen in Nigeria sinds juli

In Nigeria zijn sinds juli meer dan 300 doden gevallen door overstromingen in het ganse land en meer dan 100.000 mensen zijn ontheemd. Dat hebben de Nigeriaanse autoriteiten gemeld. Het West-Afrikaanse land wordt momenteel geconfronteerd met de ergste en dodelijke overstromingen in jaren.

In Nigeria zijn 29 van de 36 staten getroffen door zware overstromingen, meldde de Nigeriaanse regering. Het is de aanhoudende zware regenval die de overstromingen veroorzaakt. Rivieren treden buiten hun oevers, maar ook het overtollige water uit dammen in Nigeria en buurland Kameroen, dragen bij aan de modderstromen. Wegen liepen onder, bruggen werden vernield, dorpen raakten afgesneden. Vele huizen en boerderijen werden verwoest.

Nigeria's National Emergency Management Agency (NEMA) heeft er bij de deelstaten op aangedrongen om de mensen in overstromingsgevoelige gebieden te evacueren. Ze moeten ook onder meer voedselvoorraden aanleggen en voldoende drinkwater voorzien. "Er is meer personeel en uitrusting nodig om de slachtoffers te helpen", zei het hoofd van het agentschap, Ahmed Mustapha Habib, nog. Hij beschreef deze noodsituatie als een "uitdagend moment".  

"Meer overstromingen verwacht"

"Sinds het begin van het regenseizoen zijn meer dan 100.000 mensen ontheemd door overstromingen en leven ze nu in tijdelijke opvang", zei de NEMA-directeur-generaal voorts. 

De situatie kan nog erger worden volgens het NEMA. Het waarschuwde dat er de komende weken meer overstromingen worden verwacht. Bovendien zei de directeur-generaal dat Kameroen vorige week sluizen opende bij de Lagdo-dam, waardoor  de "overloopeffecten in combinatie met hevige regenval zouden leiden tot overstromingen in 14 staten". Het NEMA hield gisteren een spoedvergadering om de situatie te beoordelen. 

BEKIJK - Ravage na de zware overstromingen in Nigeria:

Videospeler inladen...

Klimaatverandering en slechte infrastructuur

De slechte infrastructuur in het land en het gebrek aan adequate maatregelen dragen bij aan de vele doden en de enorme schade die de overstromingen aanrichten.

Verschillende Afrikaanse landen hebben te maken met ongewoon zware stortregens, wat vaak leidt tot verwoestende overstromingen en modderstromen.

Experts schrijven dit toe aan de impact van klimaatverandering.

Overstromingen Nigeria
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen