Met weinig eigen inbreng toch een huis kopen? Nieuwe formule "splitskopen" wil dat mogelijk maken

Voor wie niet langer wil huren, maar ook niet meteen de middelen heeft om een eigen woning te kopen, is de nieuwe koopformule “splitskopen” misschien wel iets. Het is een manier om eerst enkel de woning te kopen en binnen de zeven jaar ook de grond. In Puurs, in de provincie Antwerpen, wordt het concept voorgesteld in het nieuwbouwproject Nobile. 

Een jongere die tegenwoordig een woning wil kopen in ons land moet al gemiddeld bijna 57.000 euro eigen middelen kunnen ophoesten. Dat bleek deze zomer al uit een studie van de Nationale Bank. Voor veel huizenjagers is de drempel dus te groot om een eigen huis te kopen, laat staan een nieuwbouw. Om dat laatste toch haalbaar te maken, lanceert projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed het concept "splitskopen". 

Bij de nieuwe koopformule "Split-It" kunnen kopers de aankoop van een woning en de grond opsplitsen. Met een recht van opstal krijgen kopers de kans om eerst enkel de woonst te kopen, en pas later, binnen de zeven jaar, de grondwaarde te vereffenen. "Met Split-It verlagen we de drempel om een nieuwbouw te kopen en zorgen we dat de kosten beter en slimmer in tijd gespreid kunnen worden", vertelt Catherine Vangilbergen van de onderzoekscel betaalbaarheid bij Van Roey Vastgoed.

BEKIJK - Bouwpromotor biedt experimentele nieuwe aankoopformule aan:

Videospeler inladen...

Hoe werkt zo'n aankoop precies?

Concreet kan je in het begin dus alleen je woonst, en niet de grond kopen. Van Roey houdt die grond nog even in eigendom. Daardoor ligt je startinvestering zo’n 20 tot 25 procent lager dan normaal. Let wel op, zolang Van Roey eigenaar blijft van de grond zal je wel een maandelijkse vergoeding moeten betalen, een soort huur dus. Bovendien moet de grondwaarde binnen de zeven jaar wel vereffend worden. 

"De verkoopprijs van de grond én de evolutie ervan in de tijd worden vastgelegd bij de aankoop van het huis. Je kan in die periode van zeven jaar beslissen om de grond aan te kopen of het geheel te verkopen. De grond wordt dan mee verkocht aan de volgende eigenaar. Vanaf dat moment vervalt meteen ook de maandelijkse 'huur' voor de grond", zegt Van Roey.

Wie niet in z’n huis wil blijven wonen en de grond dus niet wil aankopen, kan op het einde van de periode zijn woning ook terug aan het vastgoedbedrijf verkopen. Dit aan de oorspronkelijke aankoopwaarde, exclusief kosten.

Bij splitskopen ligt de eigen inbreng bij de aankoop van een nieuwbouw tot vijftig procent lager

"Bij splitskopen ligt de eigen inbreng bij de aankoop van een nieuwbouw tot 50 procent lager, aangezien je in het begin geen grond koopt, maar alleen de woonst. Bovendien is ook je maandelijkse aflossing lager omdat je een kleiner bedrag leent, en bespaar je in een nieuwbouwwoning op je energiefactuur."

Een win-win?

Het hele concept wordt verkocht als een win-win voor de kandidaat-koper, maar het is natuurlijk ook een manier voor projectontwikkelaars om in deze crisistijden nieuwbouwwoningen verkocht te krijgen. "We moeten als sector ook zorgen dat ons product haalbaar blijft: als niemand nog een huis kan kopen, kunnen wij er ook geen bouwen", zegt Bert Grugeon, algemeen directeur bij Van Roey Vastgoed.

Als niemand nog een huis kan kopen, kunnen wij er ook geen bouwen

Bert Grugeon - Algemeen directeur bij Van Roey Vastgoed

Volgens de Belgische Bouwfederatie Embuild kan splitskopen zeker met de hoge inflatie wel een oplossing zijn voor kopers die niet meteen grond én gebouw kunnen financieren. "Maar het is geen free lunch", voegt CEO Niko Demeester eraan toe. "Je betaalt wat minder in het begin, maar na 7 jaar zal je naast je huis ook de grond moeten afbetalen. Daar moet je op anticiperen."

Daar sluit notaris Jelle Van Hove, woordvoerder van Notaris.be, zich bij aan. "Wij hebben hier als beroepsgroep niets op tegen, maar wij raden wel aan het contract goed na te lezen en u goed te laten inlichten over dat tweede deel: de koop van de grond. Waartoe verbindt u zich? Hoe zal de grondwaarde stijgen doorheen de jaren? En aan welke waarde kan u de woning en de grond verkopen indien het niet lukt?"

"U moet er zich ook van bewust zijn dat u waarschijnlijk twee keer een akte zal ondertekenen (voor de woning en de grond) waardoor u twee keer registratierechten, hypotheekrechten enzovoort betaalt. Alles in één keer kopen is dus wel voordeliger, maar voor wie dat niet mogelijk is, kan dit zeker een interessante piste zijn."

Nanopixel

Splitskopen wordt vandaag voorgesteld bij het nieuwbouwproject Nobile in Puurs. Daar wordt dit najaar een nieuw stadsdeel gebouwd met onder meer 95 appartementen, vijf huizen en twee handelspanden. 

Meest gelezen