Radio 2

Reusachtige muurschildering op aula Pieter De Somer eert overleden KU Leuven-student Sanda Dia

Op de muur van de Aula Pieter De Somer, in het centrum van Leuven, prijkt sinds vandaag een groot portret van Sanda Dia. Het idee komt van zijn vrienden, die met de muurschildering van de Duitse kunstenaar Case Maclaim een hommage willen brengen aan de overleden student.

De dood van student Sanda Dia laat niemand onberoerd. "Er kwam steun uit zó veel hoeken dat we geloven dat we Sanda op zoveel mogelijk manieren moeten herdenken", zegt zijn beste vriend Lucas Serrien. "We moeten dat doen op een positieve manier. Een manier die Sanda als immer optimistische, warme vriend doet verder leven. Deze prachtige muurschildering is een fantastisch eerbetoon waar we met z’n allen achterstaan.”

Het werk is er uiteindelijk gekomen met de steun van de stad Leuven en de KU Leuven, hoewel de vrienden van Sanda daar aanvankelijk wat weigerachtig tegenover stonden. Maar dankzij de bemiddeling van All About Things kwam het er dan toch. All About Things is de organisator van het kunstenfestival The Crystal Ship in Oostende en van verschillende andere street art-projecten in de rest van het land.

Deze prachtige muurschildering is een fantastisch eerbetoon waar we met z’n allen achterstaan

Lucas Serrien, beste vriend van Sanda Dia

Bjørn Van Poucke van All About Things licht toe: "We hebben intussen heel wat ervaring opgebouwd met participatie en hier was dat belangrijker dan ooit. Meer nog: dit participatieproject heeft ruim twee jaar geduurd. We hebben de tijd genomen om goed naar iedereen te luisteren. We hebben hier met vrienden en familie in alle rust en sereniteit aan gewerkt, en ik hoop dat dat er ook aan te zien is."

Radio 2

Tijdens die gesprekken met vrienden en familie werd snel duidelijk dat het een fotorealistisch werk moest worden. "En dus kwamen we al snel uit bij de Duitse street artist Case Maclaim, een street art-icoon die met zijn Ma’Claim Crew het fotorealisme in de graffitikunst mee heeft geïntroduceerd", vertelt Van Poucke. "Maclaim is een erg straffe kunstenaar die naar de ziel graaft van de personen die hij portretteert en die nu ook een bijzonder integer, sereen én krachtig portret van Sanda heeft gemaakt."

Meest gelezen