Op deze foto van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zien we een gelukkige Azov-officier Sviatoslav Palamar, die werd vrijgelaten in een gevangenenruil.

Oekraïne: "Moskou heeft 215 mensen vrijgelaten in gevangenenruil, onder hen leiders Azovstal-fabriek"

Volgens Oekraïne heeft Moskou 215 mensen vrijgelaten in een gevangenenruil met Kiev. Het zou gaan om burgers en militairen, onder wie de leiders uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. Ook tien buitenlanders zouden vrijgelaten zijn. In ruil liet Oekraïne onder andere Viktor Medvedtsjoek vrij, een pro-Russische Oekraïense politicus die als een vertrouweling van de Russische president Poetin wordt beschouwd.

Het hoofd van de presidentiële staf van Oekraïne, Andri Jermak, meldde het nieuws op Twitter. Meer dan 200 Oekraïense militairen zijn vrijgelaten. "President Zelenski gaf ons een duidelijke taak: onze krijgsgevangenen terugkrijgen uit Rusland. Het resultaat: onze helden zijn vrij." Behalve de militaire bevelhebbers uit de Azovstal-fabriek, die volgens Jermak uitgegroeid zijn tot een symbool voor het Oekraïense verzet, gaat het ook om enkele vrouwelijke militairen die zwanger waren.

De gevangenen konden geruild worden dankzij "persoonlijke afspraken tussen Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan", tweet Jermak nog.

Onder de geruilde gevangenen zijn ook tien buitenlanders die voor Kiev de wapens hadden opgenomen. Die tien - vijf Britten, twee Amerikanen, een Zweed, een Kroaat en een Marokkaan - zijn intussen al in de Saoedische hoofdstad Riyad.

BEKIJK - Op de sociale media circuleren beelden van de gevangenen die zijn vrijgekomen:

Videospeler inladen...

Vanuit Washington heeft het Witte Huis Zelenski en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al bedankt voor hun bemiddeling. Waarom de verschillende krijgsgevangenen zijn vrijgelaten is niet duidelijk.

In ruil liet Oekraïne 55 Russische gevangenen vrij, onder hen ook de pro-Russische Oekraïense politicus Viktor Medvedtsjoek, die geldt als de belangrijkste vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne. Medvetsjoek leidde de oppositie in het parlement, tot hij vorig jaar onder huisarrest werd geplaatst op beschuldiging van hoogverraad. Bij het begin van de invasie bleek hij plots spoorloos, maar hij werd na een "speciale operatie" opgepakt.

Meest gelezen