Recyclagebedrijf Maltha in Lommel wil op grote schaal glas van zonnepanelen recycleren

Recyclagebedrijf Maltha in Lommel wil de komende jaren grote hoeveelheden aan zonnepanelenglas recycleren. Het bedrijf heeft dat nu al op kleine schaal uitgetest, maar wil dat over enkele jaren geautomatiseerd aanpakken. Want in de toekomst zullen grote hoeveelheden zonnepanelen afgedankt en gerecycleerd moeten worden.

Bij Maltha in Lommel wordt momenteel al zo'n 170.000 ton vlak glas per jaar verwerkt, maar het bedrijf wil die hoeveelheid op korte termijn optrekken naar 230.000 ton. "We willen dat realiseren door ook een grote hoeveelheid aan glas van zonnepalen te recycleren", legt plant manager Wim Merket uit. "We verwachten daar een grote aanvoer van. Want de eerste generatie zonnepanelen die 30 jaar geleden werd geïnstalleerd, zit nu op het einde van de levensduur. Dus die zonnepanelen zullen stilaan vervangen worden." 

Er is een enorm potentieel aan grondstoffen die teruggewonnen kunnen worden.

Wim Merket, plant manager Maltha

In heel Europa wordt momenteel zo'n 13.000 ton zonnepanelen per jaar afgedankt. "Tegen 2025 schatten we dat dat al zo'n 100.000 ton per jaar zal zijn en tegen 2030 zal dat in Europa zelfs stijgen tot 1,7 miljoen ton per jaar. Dus dat is een enorm potentieel aan grondstoffen die teruggewonnen kunnen worden. En het mooie aan het verhaal is dat wij daar in Lommel ons steentje aan kunnen bijdragen. Want Lommel is een echte glasgemeente, er is de zandontginning om glas te kunnen maken, er is de glaskunst, maar dus ook de recyclage van glas."  

Maltha is een dochterbedrijf van recyclagebedrijf Renewi, en werkt mee aan een Europees onderzoeksproject rond de recyclage van zonnepanelen. Want in die panelen zitten nog meer kostbare grondstoffen zoals silicium, zilver, indium en gallium. 

In de vestiging van Maltha in Lommel werken momenteel zo'n 30 mensen, maar dat aantal zal de komende jaren nog stijgen.

Meest gelezen