Foto: Radio2

Stadsmuseum Lier geeft rondleidingen aan personen met dementie en hun mantelzorgers

Het Stadsmuseum Lier gaat voortaan rondleidingen organiseren voor mensen met dementie. De gids focust zich daarbij niet op feiten en weetjes, maar speelt in op het beleven van de kunst. Zo zouden herinneringen worden opgeroepen die voor meer heldere momenten kunnen zorgen.

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag en die dag gaat ook in Lier niet ongemerkt voorbij. “In Vlaanderen wonen meer dan 132.000 personen met dementie. In Lier waren er in 2018 ongeveer 734 personen met dementie en tegen 2035 verwachten we dat het aantal met 38 procent toeneemt. We zouden in Lier dan 1.019 mensen hebben met de diagnose”, zegt schepen van Welzijn Annemie Goris (N-VA). 

Net daarom komt het stadsmuseum van Lier met het initiatief om specifieke rondleidingen te geven aan personen met dementie. “We hebben een mooi voorbeeld gezien in het MoMA-museum in New York, waar ze in 2007 al zulke rondleidingen gaven en waar het een geslaagd experiment was”, zegt dementie-expert Herman Wauters. “Daaruit hebben we geleerd dat mensen met dementie wel nog van kunst kunnen genieten.”

Het kan frustrerend zijn als je hen gaat overvallen met feiten en weetjes
Tom Peeters, museummedewerker Stadsmuseum Lier

Een normale museumrondleiding met gids focust voornamelijk op kennisoverdracht. “Omdat bij mensen met dementie het cognitieve vermogen is aangetast, kan het heel frustrerend zijn als je hen gaat overvallen met feiten en weetjes. We willen ons meer richten op het beleven van de kunst en het zintuigelijke”, vertelt museummedewerker Tom Peeters. Concreet wil dat zeggen dat er tijdens de rondleiding gekeken wordt naar herkenningspunten. “Er is bijvoorbeeld een bekend stilleven met bloemen en daarbij worden interactieve vragen gesteld. Bijvoorbeeld of zij zelf bloemen kopen en wat voor soort bloemen dat dan zijn. Op die manier worden bepaalde emoties en herinneringen losgemaakt.”

De achteruitgang gaat minder snel en het vermindert stress
Herman Wauters, dementie-expert

Volgens dementie-expert Herman Wauters zou het beleven van kunst, of vrijetijdsactiviteiten in het algemeen, op langere termijn gunstig zijn voor de cognitieve capaciteiten. “De achteruitgang gaat minder snel en het vermindert ook stress”, zegt Wauters. Daarnaast kan zo’n museumbezoek eenzaamheid verminderen. “We merken dat mensen met dementie en hun mantelzorgers vastzitten in een zorgverhaal. We willen hen wegtrekken uit hun context en hen laten vergeten dat ze met elkaar in die zorgrelatie zitten”, vult Peeters nog aan.

Op maandag, wanneer het museum eigenlijk gesloten is, kunnen individuele deelnemers zich inschrijven voor een rondleiding. Dat gebeurt in groepjes van maximaal 10 personen, 5 personen met dementie en hun mantelzorgers. Op andere dagen kunnen ook groepen zich inschrijven, zoals bewoners van woonzorgcentra.

Meest gelezen